Üzleti tippek

Finnország könnyíti a magyarok munkavállalását

admin
admin

2004. 01. 26. 00:00

Finnország ugyan még nem szabadítja fel teljesen munkaerőpiacát Magyarország európai uniós csatlakozásával egy időben, de számos, a magyarok munkavállalását könnyítő intézkedést tervez.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter Tarja Filatovval, a finn szaktárca vezetőjével tárgyalt. Tájékozódott arról, hogy a finn kormány által már elfogadott és hamarosan a parlament elé kerülő törvény szerint milyen módon fogadja a finn munkaerőpiac a csatlakozó országok munkavállalóit.

Finnország él a Magyarország és az EU közötti megállapodásban foglaltakkal, és kétéves átmeneti időszakra még nem nyújt teljesen szabad munkavállalási lehetőséget. Ugyanakkor könnyít a jelenlegi munkavállalási szabályokon.

Mint Burány Sándor elmondta: amennyiben egy házaspár egyik tagja elnyeri a munkavállalási engedélyt, a másik tag automatikusan megkapja azt. Eddig külön eljárás keretében önálló munkavállalási engedélyt kellett szereznie. A másik tervezett könnyítés, hogy a Finnországban tanuló magyar diákok is automatikusan munkavállalási engedélyt kapnak majd, eddig külön kellett azt megszerezniük.

Burány Sándor elmondta, hogy jelenleg körülbelül ezer magyar dolgozik Finnországban, legutóbb négyszázan kaptak munkavállalási engedélyt. Legtöbben, körülbelül százan informatikusként dolgoznak az országban és csaknem száz a zenészek száma is.

A magyar miniszter tájékozódott a finn érdekegyeztetés rendszeréről is. Tapasztalatai szerint igen hatékony érdekegyeztetés folyik Finnországban, mert a felek nagy kompromisszumkészséggel keresik a megegyezés lehetőségét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.