Üzleti tippek

Nem jár SZJA-kedvezmény az evázóknak

Bár csak egy bevallást töltenek ki az evázók, adókedvezményeket csupán akkor érvényesíthetnek, ha volt külön szja-köteles jövedelmük.

Február 16-ig kell beadni adóbevallásukat az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett adózóknak. Ebbe a körbe tartozik az evázók nagy része (a számviteli törvény hatálya alá tartozó cégek bevallási határideje május 31.). Az evát választók most először vallják be jövedelmüket az új adónem szerint. Adóelőleget az első három negyedévet követő hónapok 12. napjáig kellett fizetniük az evázóknak, a negyedik negyedévi összeget a bevallás beadásának határidejéig kell befizetni az előlegek figyelembevételével. Amennyiben a tényleges adómértéket meghaladja a befizetett előleg, az adózó február 16-a után igényelheti azt vissza az adóhatóságtól. Az evát a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó összes bevétel alapján kell számolni, beleértve az áfát és az év végéig kiszámlázott, de még be nem érkezett tételeket is.

Az evaalap olyan jövedelemmel csökkenthető, amelynek alapján szja- vagy áfabefizetésre volt kötelezett az adóalany. Az evázó egyéni vállalkozóknak nem kell szja-bevallást kitölteniük, azonban az szja-hoz kötődő adókedvezményeket és adójóváírást sem érvényesíthetik. Az evázó adóalany csak abban az esetben élhet szja- vagy egyéb kedvezményekkel, ha munkaviszonyból származó vagy egyéb összevonandó jövedelme van. Az eva hatálya alá tartozó és az egyéb összevonandó jövedelmekről különbölő űrlapon kell értesíteni az adóhatóságot. A 3000 legnagyobb adózónak idén először nyílik lehetősége arra, hogy bevallását elektronikus úton adja be. Ezt az adózáshoz kapcsolódó információkat tartalmazó chipkártya teszi lehetővé, amelynek kiosztását január 20-án kezdte meg ai APEH elnöke. Tavaly egyébként 70 százalékkal emelkedett az internetről letöltött és kinyomtatva beadott bevallások száma, amelyek a társasági adóbevallásoknál 64, az összes adóbevallás vonatkozásában 40 százalékot tesznek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik