Üzleti tippek

Már letölthetők az Internetről az adóbevallási nyomtatványok

Az elmúlt évhez hasonlóan az adózók ebben az évben is letölthetik az Internetről valamennyi, az adóhatóság által rendszeresített bevallás, adatszolgáltatási és bejelentkezési bizonylat kitöltő programját, még pedig az APEH – www.apeh.hu – honlapjáról.

Az APEH folyamatosan teszi fel honlapjára valamennyi nyomtatványkitöltő programját. Január végén már több mint 50 ilyen program van az adóhatóság weboldalán. Az elsők között tették fel a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók, és a mezőgazdasági őstermelők személyi jövedelemadójáról, járulékáról és az egészségügyi hozzájárulásáról szóló 0353-as, és az egyes adó- és járulékkötelezettségekről szóló bevallásokat. Rajta van már több, a munkáltatókat, kifizetőket érintő adatszolgáltatási nyomtatvány programja is, mint ahogy a február 15-ei éves bevallási nyomtatvány is. Az egyszerűsített vállalkozási adó alanyai is megkönnyebbülhetnek: az ugyancsak február közepéig beadandó bevallásuk programja is letölthető az APEH weboldaláról.

Az adózók nagy része számára az a lehetőség még nem adatott meg, hogy bevallásukat, adatszolgáltatási kötelezettségüket elektronikus úton teljesítsék. Vagyis a kitöltött nyomtatványt ki kell nyomtatni és aláírni, majd így kell eljuttatni az adóhatósághoz.

Tavaly még csupán mintegy 400, kiemelt adózó kiváltsága volt az elektronikus bevallási lehetőség. Ez évtől viszont már az első 3000 legnagyobb adózó számára teszik lehetővé az elektronikus bevallást. Ebben a vállalkozói körben teljeskörű és kötelező jellegű az online bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség. A tervek szerint 2005 január elsejétől még tovább bővül a kör: már az első 10.000 adózó számára lesz kötelező és teljes körű az online adóbevallás és adatszolgáltatás. Az online adózás kötelezővé tétele miatt az érintett közepes vagy kisebb vállalkozásoknak nem lesz szüksége többletkiadásra, mivel számítógéppel és Internet-hozzáféréssel ezek a cégek már ma is rendelkeznek. Az adóhatóság fogja szolgáltatni azokat a programokat, amelyek egységesítik a vállalkozások által online átadott információkat.

Amennyiben az adóhatóság számítástechnikai fejlesztésre elegendő forrást kap a költségvetésből, akkor elképzelhető, hogy jövőre minden adózó számára lehetővé válik az online bevallás és adatszolgáltatást. Vagyis minden vállalkozó és magánszemély is dönthet az egyszerűbb és gyorsabb online-rendszer mellett. Ebben az adózói körben viszont kötelezővé semmiképpen nem teszik a online-rendszert, csupán választható lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik