Üzleti tippek

Felmérés a balatoni borvidékekről

A 62 fajta szőlőt 56 százalékban helyben élők termesztik a Balaton-vidéken; 20 évnél régebben a gazdák kétötöde foglalkozik szőlészettel-borászattal és többé-kevésbé gazdaságosnak 62 százalékuk tartja e tevékenységet. Ez abból a vizsgálatból derült ki, amelyet a Balaton Fejlesztési Tanács közhasznú társaságának kutatócsoportja végzett.

Oláh Miklós, a kutatócsoport vezetője az MTI-nek lemondta: az öt balatoni történelmi borvidék 14.000 – 1.500 négyzetméternél nagyobb területet művelő – gazdája közül a 76 hegyközség 1.000 tagját kérdezték meg a szőlészet-borászat helyzetéről 1990-es évek tulajdonosi szerkezetváltását követően.

Az adatközlők 88 százaléka tulajdonos, 12 százaléka bérlő, haszonélvező, illetve szívességi ültetvény-használó. Az adatszolgáltatók 95 százaléka magánszemély, 5 százaléka pedig gazdasági társaság.
A térségben kárpótlás révén 4.332 ültetvény került az elmúlt évtized elején új tulajdonos birtokába, és így alaposan átrendeződtek a termelési viszonyok – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik