Üzleti tippek

Népszerű az egyszázalékos felajánlás

A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlására kidolgozott magyar modell mára már Közép- és Kelet-Európa jó néhány országában törvényileg elfogadott gyakorlattá vált.

A Magyarországon hét esztendeje, 1996-ban elfogadott egyedülálló törvény – amit a közbeszéd csak egyszázalékos törvényként emleget – lehetővé teszi, hogy a magyar adófizető állampolgárok előző évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékát valamely civil szervezetnek ajánlják fel.
Közép- és Kelet-Európa országaiban, így Szlovákiában, Litvániában, Lengyelországban és Romániában más-más formában ugyan, de a magyarországi 1 százalékos törvény felgyorsította a százalékos törvényjavaslat megalkotásának és elfogadásának folyamatát.

Utoljára 2003 decemberében, Romániában szavazták meg a törvényt, amely a 2004-es adótörvényre vonatkozik. Lengyelországban és Romániában a magyarországihoz hasonlóan adójuk 1 százalékát civil szervezeteknek ajánlhatják az adózó állampolgárok. Litvániában a magyar példa alapján hozott törvény megengedi, hogy az adózók adójuk 2 százalékát ajánlják fel civil szervezeteknek. A szlovák parlament, amely elsőként követte a magyar példát, tavaly szavazott arról, hogy 2005-től a magánszemélyek és a vállalatok is civil szervezeteknek adhatják adójuk nem 1, hanem 2 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik