Üzleti tippek

Bővült a kis- és középvállalatoknak kiírt pályázatok köre

A gazdasági tárca a kis- és középvállalkozások számára hét pályázatot hirdetett meg 10,052 milliárd forintos össztámogatási kerettel. Több kritérium is kedvezőbbé vált, s bővült az igénybe vevők köre. Az idei pályázatok február 16-tól adhatók be.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) egy hónappal a beadási start előtt hirdette meg a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését támogató pályázatait. Így bőven van idő megismerésükre és az előkészítésre. Érdemes minél előbb hozzáfogni, hiszen a tárca 2200-2400-ra becsüli a leendő nyertesek számát.

Az idei hét kkv-pályázat közül kettőt a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében írtak ki. Ezek együttes támogatási kerete 380 millió forint, aminek a büdzsé a forrása. Az öt uniós társfinanszírozású pályázat – amelyek a gazdasági versenyképességi operatív programba tartoznak – összkerete 9,872 milliárd forint. A források eredetének különbözősége a pályázókat nem érinti.

Az idén több pályázati feltétel vált kedvezőbbé és egységesebbé. A legnagyobb változás, hogy bővült a támogatást igénybe vevők köre. Ugyanis már az EU-feltételek szerinti árbevétel-, illetve mérlegfőösszeg-plafont vették figyelembe, amelyek változatlan létszámnál lényegesen magasabbak, mint a magyar definíciók. E szerint azon vállalkozások (gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók) jogosultak a támogatás igénybevételére, amelyek 250 főnél kevesebbet foglalkoztatnak, éves nettó árbevételük legfeljebb 40 millió eurónak megfelelő forint, vagy mérlegfőösszegük maximum 27 millió eurónak megfelelő forint. Ezek az értékek jóval meghaladják a 2003. évi pályázatoknál alkalmazottakat, amelyek ennél a létszám-kategóriánál (középvállalkozások) – 250-es forint/euró árfolyammal számolva – 10,8, illetve 16 millió eurót tettek ki.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.