Üzleti tippek

Tovább nő a magyar ipar

A több hónapja egyre erősödő dinamikát mutató ipari termelés növekménye szinte teljes egészében az export teljesítményéből származik.

Az ipari termelés novemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 9,7 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal. A közlemény szerint a termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 5,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 1,8 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai alapján a több hónapja egyre erősödő dinamikát mutató ipari termelés növekménye szinte teljes egészében az export teljesítményéből származik: az év első tizenegy hónapjában az ipari export 9,5 százalékkal, októberben pedig 12,8 százalékkal nőtt. Az ipari termelés volumene októberben szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbit pedig – munkanaphatástól megtisztított mutató alapján – 9,9 százalékkal haladta meg. Tavaly novemberben az ipari termelés nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik