Üzleti tippek

MSZP: a jegybanki alapkamat csökkentése segítene a vállalkozókon

Amennyiben a Fidesz valóban segíteni szeretne a vállalkozóknak és a társadalomnak, vegye rá korábbi pénzügyminiszterét, hogy az MNB elnökeként kezdeményezze a Monetáris Tanácsnál a jegybanki alapkamat csökkentését – írja Molnár László MSZP-s képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

“Az MSZP frakciója örömmel tapasztalja, hogy a Fidesz elkezdett foglalkozni a magyar vállalkozók helyzetével. Kicsit elkéstek, hiszen tehették volna ezt 1998 és 2002 között is, amikor kormányon voltak” – áll a közleményben, amellyel a kormánypárti politikus Sümeghy Csaba sajtótájékoztatójára reagál.

A fideszes országgyűlési képviselő közölte: a vállalkozók versenyképességének javítása érdekében kidolgoznak egy csomagot, amely törvénymódosításokkal, országgyűlési határozati javaslatok parlamenti elfogadásával lenne megvalósítható.

Molnár László kifogásolja, hogy kormányzása idején a Fidesz a “Széchenyi-terv köntösébe bújtatva a 900 ezer magyar vállalkozó mindössze töredékének” juttatott támogatást.

A kormány által elfogadott módosításokat felsorolva, amelyek “széles körben csökkentik a magyar vállalkozók terheit, növelve ezzel versenyképességüket”, az MSZP-s képviselő megemlíti a vállalkozások nyereségadójának 16 százalékra csökkentését, az eva-összeghatár 25 millió forintra emelését, a vállalkozások beruházási hiteleihez járó adókedvezmény 5 millióról 6 millió forintra emelését.

Molnár László kitér arra: a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-ről szóló törvény módosításakor a kormány árfolyamkockázati garanciát vállalt az MFB által euróban felvett hitelre. Mint írja, ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank árfolyam-politikája most nehéz helyzetbe hozta volna az euróalapú hitellel dolgozó vállalkozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik