Üzleti tippek

Agrártámogatási hitel: 2-350 milliót kaphatnak

Összesen 100 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre az agrártermelők uniós csatlakozásának támogatására. Ezentúl jövőre a magyar termelők is jogosultak lesznek az EU közös forrásaiból fizetett piaci és termelői hozzájárulásra.

A kormány jóváhagyta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) agrár csatlakozási hitelprogramját. A kormányzat egyik legfontosabb feladatának tekinti az agrártermelők felkészülésének támogatását az EU-csatlakozásra.

A csatlakozási hitelek két konstrukció szerint igényelhetőek. Az elsősorban fejlesztési célokra felvehető, összesen 100 milliárd felét a kereskedelmi bankok, a Magyar Fejlesztési Bank által rendelkezésükre bocsátott finanszírozási forrásból, másik 50 százalékát pedig saját erőből biztosítják – nyilatkozta Németh Imre, az FVM minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján. A banki saját forrásokból származó hiteleket minden jogosult igénybe veheti, míg a refinanszírozási hozzájárulásokhoz csak a kis- és középvállalkozások juthatnak hozzá.

A hitel felsőhatára: 750 millió

A felvehető hitel összege igénylőként 2-350 millió, az integrátorok és termelői szerveződések esetében 750 millió forint is lehet. A futamidő legfeljebb 5-10 év, 1-2 évnyi türelmi idővel. A kérelmeket a programban résztvevő intézmények fiókjaihoz lehet benyújtani február elejétől.

Uniós támogatás a hazai termelőknek

A szakminiszter elmondta, hogy jövő évtől az Európai Unió közös agrárpolitikája révén a magyar termelők is jogosultak lesznek az EU közös forrásaiból fizetett közvetlen termelői és piaci támogatásokra, valamint részt vehetnek a társfinanszírozásban működő középtávú fejlesztési programokban is. Az elkövetkező időszakban további lehetőségeket jelentenek a hazai forrásból kiegészített közvetlen termelői hozzájárulások, amelyeket a csatlakozási szerződés tesz lehetővé az új tagországok számára.

Export-visszatérítési támogatások

Az uniós csatlakozásra tekintettel a vágósertés-, a vágómarha- és a vágóbaromfi-termékpályák helyzetét alapvetően befolyásolja, hogy tavasszal milyen az árualap-pozíciójuk. Az Európai Unió és a csatlakozó országok egyértelmű törekvése, hogy a belépést megelőző időszakban exportpiaci értékesítéssel és egyéb intézkedéssel csökkentsék árualapjaikat, viszonylagos keresleti helyzetet teremtve ezzel a belpiacon. A tárca a termékpálya-egyensúlyok érdekében április 30-ig, 65-140 Ft / kg-os export-visszatérítést nyújt az élősertés, a hasított félsertés, a vágómarha és a csirkehús után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik