Üzleti tippek

Miniszteri rendelet védi három Eger vidéki bor eredetét

Csütörtöktől – Magyarországon először – miniszteri rendelet védi három Eger vidéki bor eredetét: a Debrői Hárslevelű, az Egri Bikavér és a Bikavér Superior került különleges helyzetbe. 1977-ben indította az egri borvidék akcióját a Bikavér eredetvédelme érdekében, amikor megalkotta e borféle szabályzatát. Ez többek között azt határozta meg, hogy ez a borfajta milyen arányban készüljön helyi, és más termővidék kékszőlőjéből, ugyanakkor például hétféle szőlőből hánynak lehet szerepelni a nedűben.

A borkedvelő túl sokat nem vesz majd észre a mai naptól a változástól, de annyit mindenképpen, hogy a címkére nem az kerül majd, hogy “minőségi bor”, hanem “eredetvédett bor”. Most már a mennyiségre sem lesz panasz – mondta Gál Lajos, a Magyar Hegyközségek Tanácsának alelnöke, hiszen az első szabályzat készítésének idejétől számítva az egri borvidéken megduplázódott a kékszőlő mennyisége.

A szőlő és a bor pedig nyolcezer embernek ad munkát e vidéken. Máris a továbblépésen gondolkodnak, el is indult az Egri Leányka és az egerszóláti Olasz Rizling eredetvédelmének akciója. Egy kemény feladat viszont még hátravan a már védett borok kapcsán is – mondta Dula Bence, egri hegybíró: ideje lenne szövetkezni a jó eladás ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik