Üzleti tippek

Egyre több külföldi vásárol pesti ingatlant

Külföldiek – elsősorban írek és angolok – inváziója indult meg a budapesti lakáspiacon, miközben készül az ingatlanszerzésüket szabályozó rendelet módosítása.

A Belügyminisztériumnál készül a külföldiek ingatlanszerzését szabályozó rendelet módosítása, ám erre a felhatalmazást a földtörvény adja meg, amely még várat magára. A rendelet technikai és tartalmi változásokat egyaránt tartalmazhat. Az idén minden eddiginél nagyobb külföldi érdeklődés tapasztalható a főváros ingatlanpiacán. A Napi Gazdaság információi szerint csak írországi befektetők több száz belvárosi lakás megvételére adtak megbízást. Az erre a területre szakosodott Flott-Invest International Kft. munkatársa, Karcagi Yvett szerint kisebb invázió indult meg, amely szinte bizonyosan májusig el is tart.

A vevők között a legnagyobb arányban írek és angolok találhatók, de vesznek itt lakásokat norvégok és franciák is. Sokszor külön céget alapítanak a vételre. A CityCartel ingatlanközvetítő területi referense, Halama Orsolya is hasonló tapasztalatokról számolt be, de ő a befektetők között a spanyolokat is említette. A legkurrensebb ingatlanok – több közvetítő egybehangzó állítása szerint – az V. és a VI. kerületben találhatók. A gyors üzletkötés reményében ideutazó külföldiek szinte kizárólag felújított, sőt lehetőleg berendezett lakást vesznek. A keresett méret általában hetven és 140 négyzetméter közötti, az érték húszmilliótól ötven-hatvanmillióig terjed.
A közvetítők egyébként már az előző évben is észlelték a kereslet növekedését. Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához tavaly 1237 engedélyezési kérelem érkezett külföldi ingatlanvásárlóktól – mondta a Nap Gazdaság kérdésére Klenáncz Éva, a hivatal főosztályvezetője. A fővárosban vásárolt ingatlanok alapterülete összesen 154 ezer négyzetméter volt. Javarészt – 840 esetben – házakat és lakásokat vettek, az ingatlanvásárlás céljaként jellemzően a lakáscélt jelölve meg, de akadnak, akik cég székhelyének használják az ingatlant. Beépítetlen földterületet 17 esetben vásároltak külföldiek. A hivatal statisztikáiból kiderül, hogy a vevők már tavaly is elsősorban a belváros iránt érdeklődtek.

Az V. kerületben 109, a VI.-ban 142, a VII.-ben 92, a VIII.-ban 69 ingatlant vásároltak. Pesten a XIII. kerület is felkapott, 88 ingatlanvásárlással, a XIV. kerületben 53 ingatlan kelt el. Igen népszerű volt a II. kerület is, ahol 59 lakást vettek külföldiek, az I. és a XII. kerület iránt kisebb volt az érdeklődés. A vevők zöme alig tíz országból került ki. A legtöbb lakást – 136-ot – német állampolgárok vették, a második helyre az írek kerültek 106 ingatlannal, a dobogó harmadik fokán a román állampolgárok állnak 69 ügylettel, míg tavaly mindössze 45 osztrák állampolgár vásárolt magának Budapesten ingatlant.

Ajánlott videó