Üzleti tippek

Húszmilliárdot vesz ki a cégek zsebéből az új adó

Január elsejétől új bevételi típusú adónem terheli a vállalkozókat. A legfeljebb 10 főt foglalkoztató mikrovállalkozások kivételével a számviteli törvény hatálya alá eső társaságoknak éves bevételük 0,2, illetve 0,5 százalékát kell befizetniük innovációs járulékként. A kisvállalkozások idén 0,5, jövőre 0,1 százalékos adókulccsal számolhatnak. A többi vállalkozást 2004-ben bevétele 0,2, 2005-ben 0,25, 2006-ban pedig 0,3 százalékát kitevő innovációs illeték terheli.

Az adóalap az előző évi korrigált nettó árbevétel, megegyezik az iparűzési adó alapjával. A járulék éves bruttó összegéből levonható a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztés közvetlen költsége, valamint a költségvetési és közhasznú társaságoktól megrendelt kutatás-fejlesztés költsége. A levonható összeget a k+f tevékenység finanszírozása során felhasznált állami támogatás összegével csökkenteni kell. Adóelőleget negyedévente, az aktuális évet megelőző adóévben fizetett járulék összegének megfelelően kell fizetni minden harmadik hónapot követő hó 20. napjáig.

Az illetéket az adóhatóság szedi be, felhasználásáról a kutatási és technológiai innovációs tanács dönt. A testület felügyeli a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot, amelyet a vállalkozók befizetésein túl költségvetési támogatásból töltenek fel. A költségvetési hozzájárulás nem lehet kevesebb, mint a tárgyévet két évvel megelőző vállalkozói befizetések összértéke. Az idei bevétel tervezett 20 milliárdos szintjét tehát 2006-ban kell teljesítenie a költségvetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik