Üzleti tippek

Az újakkal együtt több mint nyolcvanötezren eváznak

Összesen 25634 új adózó jelentkezett be a 2004. évre az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, és 808 jelentkezett ki ebből a körből január 5-éig, ez azonban még nem tekinthető végleges számnak – közölte az az adóhivatal. Így összesen több mint 85 ezer vállalkozó adózik az eva szabályai szerint. 

Januárban – bár negyedév eleje – nem kell evát fizetniük a vállalkozóknak. Az egyszerűsített vállalkozói adó számviteli törvény hatálya alá nem tartozó átalányadózóinak (például az egyéni vállalkozóknak és az egyszerű könyvvitelű bt.-knek) február 16-áig kell elkészíteniük a 2003. évről szóló bevallást és befizetniük a tavalyi év után még be nem fizetett adót. A törvény fő szabálya szerint mindig a negyedéveket követő hónap 12. napjáig kellett tavaly az arra az időszakra eső bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni, ám január ez alól kivétel. Ugyanis az éves bevallást 2004. február 15-éig kell beadni az adóhivatalnak, mivel az idén ez a nap vasárnapra esik, azért a határidő kitolódik február 16-ára. Ugyaneddig kell a még hátralévő adót 2003 után befizetni, így az előző negyedév után is nem január 12-e, hanem február 16-a a befizetési határidő.

A számviteli törvény hatálya alá tartozó cégeknek május vége a bevallás és a fizetés határideje. A negyedév vége előtt harminc nappal kitöltött számlák után most sem kell evát fizetni, ha a bevétel még nem érkezett meg. Ugyanez vonatkozik a tavalyi december végi teljesítésű, de az idén kitöltött számlákra is. Ezek után a számlák után áprilisban kell majd adót fizetni.

A házipénztár után fizetendő 20 százalékos adó második egyharmadának befizetése is február közepéig lesz esedékes. A házipénztárban a korábbi évekről megmaradt összeg utáni adót három év alatt kell egyenlő részletekben megfizetniük az evás vállalkozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik