Üzleti tippek

A cégbejegyzést kérők egy része rosszabbul járt decemberben

Tavaly év végén sem maradt el a szokásos roham a cégbíróságokon. A cégbejegyzést kérők egy része azonban rosszabbul járt azzal, hogy beállt a sorba, hiszen jelentős összeget vesztett a gyorsaság miatt.

“Néhány nap alatt akár több százezer forintot is buktak azok a figyelmetlen ügyvédek, pontosabban ügyfeleik, akik a tavaly év végi rohamban adták be cégalapítási kérelmüket. Bizonyos esetekben ugyanis, például a 4 millió forintnál nagyobb induló vagyonú kft-nél és rt.-nél az illeték olcsóbb lett január elsejétől – mondta a Magyar Rádiónak Szira Éva, a Pest Megyei Cégbíróság vezetője – Most adtam utasítást egy kft. bejegyzésére. A bejegyzési kérelmet december 30-án, gondolom nagy sorban állás után adta be a jogi képviselő. Az induló vagyon 9 millió forint, ennek megfelelően az eljáró jogi képviselő lerótta a 180 ezer forint illetéket. Hogyha várt volna január 5-ig a cégbejegyzési kérelem beadásával, már csak 80 ezer forintot kellett volna illetékként lerónia.”
 
“A pénz visszatérítését természetesen nem kérheti az ügyfél. Legfeljebb arra van lehetősége, hogy visszavonja kérelmét a befizetett illeték 10 százalékának levonása mellett” – mondta Szira Éva. A decemberi rohamban a Pest Megyei Cégbíróságra kétszer annyi kérelem érkezett cégalapításra vagy tevékenységi kör bejegyzésre, mint más hónapokban.
A cégbíróság vezetője érdekességként megemlítette, hogy egyes cégek olyan tevékenységi köröket – például felsőoktatás vagy külügyi tevékenység – próbáltak bejegyeztetni, melyet csak bizonyos intézmények gyakorolhatnak. Szira Éva arról is beszélt, hogy a tevékenységi körök bővítésére érkező nagy számú kérelem egész évben rendkívül leterheli a cégbíróságot.

A tevékenységi kör változása évek óta ingyenes. Ebből az következik, hogy van olyan cég, amelyik havonta, két havonta módosítja tevékenységi körét. Ez a cégjegyzéknek a közhitelű nyilvántartás-jellegét is rontja, hiszen nem valószínű, hogy egy 3 millió forintos induló vagyonnal bíró kft., vagy betéti társaság valamennyi bejegyzett tevékenységi körét gyakorolná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik