Üzleti tippek

2005 a magyar falu éve

A kormány elkötelezett a vidéki Magyarország felemelkedése iránt – jelentette ki Szanyi Tibor egy keddi konferencián. Az államtitkár szerint az uniós pénzeket katalizátorként használva a magántőke idecsábításával lehet majd felvirágoztatni a vidéket.

A 2004-es esztendő a szervezésé, de a 2005-ös a falu éve lesz a kormány szándéka szerint – jelentette ki Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a Vidék Parlamentje civil szerveződés keddi konferenciáján. Szanyi Tibor úgy látja, a vidék legfőbb problémái a munkanélküliség, a lakhatás körülményei, az egészségügy helyzete és a közlekedés nehézségei.

1500 milliárd érkezhet

Az államtitkár elmondta, a kormány elkötelezett a vidéki Magyarország felemelkedése iránt. Jelezte, a következő két és fél évben Magyarország európai uniós tagságát követően a vidéki Magyarország mintegy 1500 milliárd forintra számíthat uniós forrásokból, amennyiben ezeket megfelelő pályázatokkal el tudja nyerni.

Az uniós pénz csak katalizátor

Szanyi Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós pénzek nem a “végső boldogságot szolgálják”, hanem katalizátorként működnek ahhoz, hogy a magántőke bevonásával felzárkóztassák az országot. Mint mondta, a cél az, hogy minden egyes uniós euró a többszörösét vonzza Magyarországra a versenyszférából.

Párbeszéd a vidéki szervezetekkel

A kormányzat újfajta, az eddiginél konstruktívabb kapcsolatot kíván kialakítani a Vidék Parlamentjével – jelentette ki az államtitkár. Az intenzívebb párbeszéd szándékát megerősítette Márczis Márta, a Vidék Parlamentjének elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik