Üzleti tippek

Eva: februárban kell fizetni és bevallást beadni

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóinak február 16-ig kell elkészíteniük a 2003. évről szóló bevallást és befizetni a tavalyi év után még be nem fizetett adót. A hatályos törvény alapján a negyedéveket követő hónap 12. napjáig kellett tavaly a három havi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni. Bevallást azonban csak egyszer, a következő év, 2004. február 15-éig kell beadni, mivel azonban az idén ez a nap vasárnapra esik azért a határidő kitolódik február 16-ra. Ugyaneddig a napig kell a még hátralévő adót 2003 után befizetni, így az előző negyedév után is nem január 12., hanem február 16. a befizetési határidő.

Az evát az adóhivatal 10032000-01076033 számú számlájára kell átutalni.
A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft-knek viszont nem február 16. a bevallás a fizetés határideje, hanem május vége.

A negyedéves befizetésekhez hasonlóan a negyedév vége előtt 30 nappal kitöltött számlák után nem most kell evát fizetni abban az esetben, ha a bevétel még nem érkezett meg. Ugyanez vonatkozik a tavalyi december végi teljesítésű az idén kitöltött számlákra is. Ezek után a számlák után áprilisban kell majd adót fizetni. A törvény ugyanis 30 napos halasztó hatályt engedélyez a számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóknak.

A házipénztár után fizetendő 20 százaléknyi adó második egyharmadának befizetése is február közepéig lesz esedékes. A házipénztárban a korábbi évekről megmaradt összeg utáni adót három év alatt kell egyenlő részletekben megfizetniük az eva-körbe tartozó vállalkozóknak.

Összesen 25.634 adózó jelentkezett be a 2004. évre az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá, míg 808 jelentkezett ki ebből a körből január 5-ig, ez azonban még nem tekinthető végleges számnak – közölte az MTI-vel az adóhivatal.

Így összesen több mint 85.000 adózó tartózik már az eva hatálya alá az adóhivatal nyilvántartása alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik