Üzleti tippek

33 milliárd forint a GKM idei pályázati kerete

Idén 36 pályázati célra és összesen 33 milliárd 378 millió forintra lehet pályázni a gazdasági és közlekedési minisztériumhoz – jelentette be hétfőn Csillag István miniszter. Pályázni február 16-tól lehet, a részletes tájékoztató január végén jelenik meg.

A gazdasági tárca a tavalyihoz hasonlóan idén is öt pályázati programot – a Smart Hungary beruházás-ösztönzési programot, a Széchenyi vállalkozásfejlesztési programot, a Széchenyi turizmusfejlesztési programot, a Nemzeti energiatakarékossági programot, valamint helyi közút- és országos kerékpárút-fejlesztési programot – hirdet meg.
Ehhez csatlakoznak idén az EU-s operatív programok, melyek közül a gazdasági minisztérium kettőnek, a gazdasági versenyképességi, valamint a környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programnak a “gazdája” – mondta

Csillag István a tárca idei pályázatait bemutató sajtótájékoztatón.
Beruházások ösztönzésére jut a legtöbb pénz
A 33 milliárd forintos pályázati összeg mintegy harmada a beruházások ösztönzését szolgálja majd. A Smart Hungary hét pályázatán összesen 11,8 milliárd forintot oszthatnak szét, ha elegendő sikeres pályázat érkezik. Ezen belül a legnagyobb keretet, 5,7 milliárdot, a technológiai korszerűsítésre szánják.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) fejlesztésének pályázataira nagyjából tízmilliárd forintot lehet majd szétosztani – mondta Apatini Kornélné helyettes államtitkár. Ebből 6,4 milliárd fordítható a kkv-k műszaki-technológiai hátterének fejlesztésére, 1,6 milliárd együttműködő vállalkozások közös beruházásainak segítésére.

Turisztikai beruházások támogatására 7,1 milliárd forintot szán a gazdasági tárca – közölte Pál Béla turisztikai államtitkár. Ez utóbbi összegből 1,3 milliárd jut a világörökségi helyszínekre, 1,2 milliárd a védett természeti területekre és a szálláshelyek színvonalának javítására.

Ebben az évben 3,7 milliárd jut energetikai pályázatokra, ebből 850 millió a lakossági energia-megtakarítás, 600 millió a távhőellátás szolgáltatói fejlesztésének kerete. Az úthálózat fejlesztésére csak a hazai költségvetésből lehet pályázatot kiírni; erre a célra idén hatszázmillió forintot szán a gazdasági tárca. A pénzből kerékpárutak építésére és a helyi közúthálózat fejlesztésére háromszáz-háromszázmillió forint jut.

A pályázatokat február 16-tól lehet beadni – jelentette be Csillag István. A pályázati kézikönyv és a részletes pályázati dokumentáció azonban már ennél hamarabb, e hónap végétől elérhető lesz a gazdasági minisztérium honlapján .

A pályázatokról részletes tájékoztatást nyújt a helyi tarifáért hívható (40) 630-530-as telefonszámon elérhető ügyfélszolgálat. Ugyancsak részletes információ kapható a pályázatkezelőknél, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-nál, az Energiaközpont Kht.-nál és a Magyar Fejlesztési Banknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik