Üzleti tippek

Ipari termelői árak novemberben

Az ipari termelői árak novemberben 5,8 százalékkal emelkedtek 2002 novemberhez képest és 1,1 százalékkal haladták meg az előző havit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában az ipari árak 2,1 százalékkal nőttek a 2002 január-novemberihez képest. Az ipar termelői árai októberben 3,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt, és 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy hónappal korábban. Az első tíz hónapban az árak 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Tavalyelőtt, 2002 novemberében az ipari árak az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkentek, egy év alatt 1,9 százalékkal mérséklődtek, az év első tizenegy hónapjában 1,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint a bázisidőszakban.

A KSH jelentése szerint 2003 novemberében az ipari termékek termelői árának színvonala a belföldi piacon 1,3 százalékkal, az exportárak forintban számolva 1 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Novemberben a termelői árszínvonal a belföldi értékesítések során 7,7 százalékkal, az export esetében 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi értékesítések novemberi áralakulását továbbra is az energiaágazat hatósági árváltozása határozta meg, illetve ennek áthúzódó hatásaként még további 2,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az október 15-től érvényesülő új árak miatt novemberben a gázgyártás, -elosztás ágazatban 7,5 százalékkal, a gőz-, és melegvízellátás területén 1,9 százalékkal növekedett a havi árszínvonal a megelőző hónaphoz viszonyítva. A feldolgozóipari árak átlagosan 0,9 százalékkal haladták meg az októberi árszintet, elsősorban az átlagot meghaladó mértékben növekvő kőolaj-feldolgozási termékárak, valamint az élelmiszer-, ital-, dohánygyártás ágazatban mért áremelkedés miatt.

A belföldi értékesítések 12 havi áralakulását átlagosan 7,7 százalékkal növekvő árak jellemzik. A legmagasabb érték továbbra is az energiaágazathoz tartozik, ahol az éves árerősödés 18,8 százalék. A feldolgozóiparban az éves átlagos árváltozás 5 százalék volt. A forintban mért exportértékesítési árak novemberben az előző hónaphoz mérten 1 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportot meghatározó gépipari ágazatokban mért átlagos árváltozás ezzel megegyező volt. A legnagyobb mértékű növekedést, 6 százalékot a kőolajtermékek kivitelénél, továbbá 1,9 százalékot a járműgyártás export áránál regisztrált a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik