Üzleti tippek

Színlelt munkaszerződések – többé nincs pardon

Szép csendben lejárt az a moratórium, amelyet a munkaügyi kormányzat adott tavaly júliusban a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeknek – írja a Magyar Hírlap.

Az év végéig tartó türelmi idő alatt a munkaügyi ellenőrök nem bírságolták meg az első alkalommal tetten ért munkaadókat. Büntetést csak azoknak a cégeknek kellett fizetniük, amelyekről kiderült, hogy mégsem alakították át a kifogásolt színlelt, azaz valójában munkaviszonyt palástoló vállalkozási szerződéseket. Idén azonban már akár hatmillió forintos munkaügyi bírsággal is számolniuk kell a cégeknek.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) ugyanis nem tervezi a türelmi idő meghosszabbítását – tudta meg a napilap a szaktárca sajtószóvivőjétől. Vagyis az idén már az első szabálytalanság feltárása esetén sem fognak a felügyelők eltekinteni a bírságtól – ahogy azt Békés András, az Országos Munkaügyi és Munkabiztonsági Főfelügyelőség elnöke lapunknak adott legutóbbi interjújában már megelőlegezte.

Ellenőrzési kampányra ugyanakkor nem kell számítani, hisz a munkaügyi felügyelők nem egy-egy szabálytalanságfajtát ellenőriznek, hanem komplex módon vizsgálják, hogy a cég betartja-e a szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik