Üzleti tippek

Gyorsan nő a lakosság befektetési kedve

Nőtt a magyar lakosság fogékonysága a pénzügyek iránt, és a korábbiaknál többen rendelkeznek befektetéssel.

Legelterjedtebb a rövid távú bankbetét és folyószámla, második legnépszerűbb befektetési forma pedig az életbiztosítás hasonlóan az átlagos nyugat- és közép-európai szokásokhoz. A ranglista harmadik helyén a nyugdíjalap áll Magyarországon és régiónk többi országában, míg Nyugat-Európában a részvény. Többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet az európai lakossági pénzügyi befektetésekről.

Amíg 2002 őszén megtakarított pénzéből a magyar háztartások mindössze 27 százaléka rendelkezett befektetéssel, addig 2003 októberben már 45 százalék. A szokatlanul gyors tempó fő oka, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer sikeresen nyerte meg banki ügyfélnek a fiatal felnőtteket. A sok új folyószámla-tulajdonos tükröződik a befektetők számának növekedésében. Ahol a háztartás pénzügyi döntéshozója 40 évesnél fiatalabb, ott 50 százalékot meghaladó aránnyal többséget képviselnek a befektetők.

A fejlődés azonban nem jár együtt a befektetések számának gyarapodásával. Amíg ugyanis korábban az átlagos magyar befektető három-négy, sőt több különböző eszközben tartotta megtakarítását, addig most egy, legfeljebb két lehetőségre összpontosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik