Üzleti tippek

Sovány adócsomag neteseknek

Jóval vékonyabb borítékot kapnak az idén az APEH-től azok, akik tavaly számítógépes ellenőrző programmal készítették a személyi jövedelemadó-bevallásukat. Nekik már nem küld bevallási egységcsomagot és kitöltési útmutatót az adóhatóság.

Ezzel több mint 600 ezer adózó esetében spórol a papír-, a nyomtatás- és a kisebb súly miatti postaköltségen. Az adózók harmada kap kisebb csomagot. A megtakarítás mintegy 62 millió forint, ami ahhoz képest jelentős tétel, hogy a bevallás így is ingyenes marad mindenkinek, vagyis a válaszborítékot ugyanúgy kiküldi az APEH a programmal íveket töltögetőknek is.


Tavaly egyébként az ingyenes személyi jövedelemadó-bevallás 1,2 milliárd forintjába került az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, tehát a költségvetésnek, végső soron pedig az adófizetőknek. A tapasztalatok szerint azok, akik egyszer már az interneten letölthető szoftver segítségével készítették el a bevallásukat, a következő évben is ezt a módszert választják – vagyis nem használják a bevallási csomag jelentős részét. A programot használók is megkaphatják azonban a teljes csomagot, ha ezt kérik az ügyfélszolgálatok valamelyikén. A kitöltési útmutató és az új – a 2003-as bevallást tartalmazó – program január 12-től lesz elérhető az adóhatóság honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik