Üzleti tippek

Az MFB kétszázmilliárddal segíti idén a vállalkozásokat

A Magyar Fejlesztési Bank ebben az évben várhatóan 220-230 milliárd forintot költ a magyar vállalkozások fejlesztésére – közölte kedden a gazdasági minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Erős János vezérigazgató. Csillag István gazdasági miniszter bejelentette: a bank immár mindenben megfelel az Európai Unió fejlesztési bankokkal szemben támasztott követelményeinek.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az elmúlt esztendőben szakított azzal, hogy költségvetéspótló feladatokat lásson el, tevékenysége így már teljes mértékben megfelel a fejlesztési bankokkal szemben elvártnak – jelentették be a gazdasági minisztérium és a pénzintézet keddi közös sajtótájékoztatóján.

Hamarosan tárgyal a kormány az MFB-stratégiáról

A bank portfoliótisztítást is végrehajtott, így a korábbi mintegy harminc helyett immár csak öt gazdasági társaságban tulajdonos. Az MFB tevékenysége így mostanra semmiben sem különbözik az Európai Unió bármely fejlesztési bankjának tevékenységétől.
Csillag István gazdasági miniszter bejelentette: hamarosan a kormány elé kerül a fejlesztési bank üzleti stratégiája. A gazdasági tárca vezetője hangot adott annak a reményének, hogy az MFB a következő években – piactorzító hatások nélkül – komoly szerepet játszik majd a gazdaság élénkítésében.

Százmilliárdos hitelkihelyezés 2003-ban

Ezt szolgálhatja, hogy az MFB vezérkara a következő esztendőkre évi 180-200 milliárdos, így az elkövetkező négy évre nagyjából 800 milliárd hitelkihelyezést tervez. Erős János vezérigazgató bejelentése szerint ebben az évben még ezt az összeget is meghaladja a tervezett új kihelyezés. Erre a célra idén 220-230 milliárd forintot szánnak.
Ez különösen jelentős összegnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy az MFB 2003-ban több mint százmilliárd forintnyi új hitelt helyezett ki. A bank tavaly a szükséges tartalékok képzése után nagyjából nyolcmilliárd forintos eredményt ért el – közölte a pénzintézet másik vezérigazgatója, Czirják Sándor. Az MFB tavalyi nem konszolidált mérlegfőösszege 520-535 milliárd forint között várható.

Stratégiai cél a versenyképesség javítása

A Magyar Fejlesztési Bank stratégiai célként fogalmazta meg, hogy a támogatott hitelek folyósítása mellett tőkebeszállással segítse a tőkeszegény magyar vállalkozásokat. Ennek érdekében tavaly beindult az MFB Fejlesztési tőkeprogramja. Ennek keretében 50-500 millió forintos értékben szerez a fejlesztési bank legfeljebb 49 százalékos tulajdonjogot gazdasági társaságokban. Erre a programra eddig mintegy hetven cég jelentkezett.

Az MFB különféle hitelprogramjaira – az Európa technológiai, felzárkóztatási, beruházási hitelprogramra, a Regionális infrastruktúra- és vállalkozás-fejlesztési hitelprogramra, valamint a két ütemben meghirdetett Agrárhitelprogramra – összesen több mint hétezer finanszírozási vagy refinanszírozási kérelem érkezett. A kifizetett 104,7 milliárd forint túlnyomó többségét, csaknem 97 milliárdot az agrárhitelek jelentik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik