Üzleti tippek

Energiaadó január 1-jétől

Energiaadót kell fizetni 2004. január 1-jétől a központi költségvetés részére: a villamos energia után megawattóránként 186 forintot, a földgáznál gigajoule-onként 56 forintot. A Magyar Közlönyben már 2003. november 14-én közzétett törvény szerint a fizetendő adó alanya a közüzemi szolgáltató, az energiakereskedő, a feljogosított fogyasztó, az előállító, a hálózati engedélyes.


Az adót akkor kell megfizetni, ha a közüzemi szolgáltató a közüzemi fogyasztónak – a lakossági fogyasztó kivételével – energiát értékesít. Szintén adót kell fizetni, ha az energiakereskedő a feljogosított fogyasztónak – ugyancsak a lakossági fogyasztó kivételével – értékesít energiát.

Adókötelezettség terheli azt az ügyletet is, ha a feljogosított fogyasztó belföldön közvetlenül a termelőtől vagy a szervezett piacról vásárol energiát. Adókötelezettség alá esik, ha a feljogosított fogyasztó energiát importál.

Az európai uniós csatlakozást követően ez a meghatározás módosul. Akkor az adókötelezettség arra az esetre vonatkozik majd, ha feljogosított fogyasztó közvetlenül az Európai Unió más tagállamából, vagy az Európai Unión kívüli országból vásárol energiát.

Adófizetési kötelezettség alá esik a közüzemi szolgáltató, az energiakereskedő, a hálózati engedélyes, ha saját céljára használ fel energiát. Nem számít ide a hálózati engedélyes esetében a hálózati veszteség pótlását célzó felhasználás. Adót kell fizetni akkor is, ha jogi személy, jogi személyiség nélküli egyéb szervezet vagy gazdasági tevékenységet folytató természetes személy saját felhasználásra termel energiát. Kivétel, ha a termelt villamos energiát megújuló energiából
állítja elő.

Ugyancsak kivétel, hogy ha a földgázt, vagy a villamos energiát kémiai redukcióban, elektrolitikus, kohászati technológia folyamatban használják fel, illetve vegyipari alapanyag célját szolgálja a földgáz. A kivételek közé tartozik az is, ha a termelt villamos energiát adóval terhelt energia felhasználásával és 50 megawatt alatti teljesítményű erőműben állítják elő és nem használják ki az adó-visszaigénylési lehetőséget.
Az adóvisszaigénylés több esetben is lehetséges. Így például, ha az elosztó vagy átviteli hálózatra betáplált villamos energia előállításához használnak fel energiát. Ugyancsak érvényesíthető az adóvisszaigénylés a lakosságnak szolgáltatott hő előállításához használt energiánál, a saját felhasználásra előállított villamos energiánál használt energiánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik