Üzleti tippek

Vasárnap nem lehetnének nyitva a boltok

Hét ország, köztük Magyarország érdekképviseletei fogtak össze, hogy a kereskedelmi dolgozók számára kötelező pihenőnap legyen a vasárnap – tudta meg a Világgazdaság Mátraházi Istvántól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnökétől. Arra, hogy ezt miként kívánják elérni, konkrét, részletes terv készül az unió bővítéséig. A Magyar-, Horvát-, Német-, Csehország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia kereskedelmi szakszervezetei által létrehozott “szövetség” szeretné, ha addigra Lengyel- és Olaszország is csatlakozna hozzájuk. Ausztriában és Németországban már most is működik a rendszer, Horvátország és Szlovénia pedig a jövő évtől várhatóan törvényben teszi kötelezővé az üzletek számára a vasárnapi zárva tartást. Szlovéniában az idén szeptemberben népszavazás is volt erről, ahol a résztvevők 56 százaléka mondta, hogy megbékélne azzal, ha vasárnap nem lennének nyitva az üzletek.
A legnehezebb Csehországban és Szlovákiában lehet a szakszervezetek dolga: ezekben az országokban egyelőre még a “piros betűs ünnepeken” is mehetnek az emberek vásárolni. Magyarország középúton jár: a tíz munkaszüneti napon és a két kiemelt vasárnapon (húsvét- és pünkösd-) zárva vannak a boltok, minden más napon a kereskedő belátására bízzák, kinyit-e.
Mátraházi István szerint a kereskedelmi vállalatok számára nem járna hátrányos következménnyel, ha csak a hét hat napján tartanának nyitva üzleteik. Mindössze annyi történne, hogy amit eddig hét nap alatt vettek meg az emberek, azt most hat nap alatt szereznék be – állítja. A GfK piackutató intézet adatai alapján ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom vasárnapra eső, átlagosan 4,5 százalékát kellene átütemezni a hét más napjára. Igaz, az intézet kereskedelmi analízise szerint így is nőtt a hét végi vásárlások népszerűsége.
A kereskedők véleménye megoszlik. A Metro Holding Hungary Kft. örömmel venné, sőt maga is szorgalmazza a német és az osztrák gyakorlat magyarországi bevezetését – mondta lapunknak Jaross Tamás vezérigazgató. A Metro áruházak jellegéből adódóan – a vásárlók legnagyobb része viszonteladó – a vasárnapi forgalom nem meghatározó: körülbelül fele az átlagos hétköznapinak. Másfelől sok munkaerő-szervezési probléma merül fel, és jelentős a vállalat többletköltsége is.
A hipermarketek viszont nem látják indokoltnak a zárva tartást. Danks Emese, a Tesco-Global Áruházak Rt. pr-igazgatója elmondta: a kötelező vasárnapi pihenőnek két kárvallottja lenne: a munkavállaló, aki elesne a hétvégéért járó pótléktól, és a vevő, akit megfosztanának a lehetőségtől, hogy viszonylag nyugodtan intézhesse vásárlásait. Utóbbiból szép számmal akad, hiszen a Tesco áruházak heti forgalmának 15-20 százaléka vasárnap realizálódik. A munkavállalókat senki nem kényszeríti a vasárnapi munkára; akik vállalják, hogy akkor is bejönnek, szabad akaratukból döntenek így.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.