Üzleti tippek

Már az EU-csatlakozás előtt pályázhatóak az uniós pénzek

admin
admin

2003. 12. 23. 00:00

Hétfőn az Országházban véglegesítették az európai uniós támogatások elindításához szükséges dokumentumokat. Így már hazánk 2004. május 1-jei uniós csatlakozása előtt, várhatóan februártól lehet pályázni a mintegy 120 milliárd forintos támogatási keretre. Bár hazánk csak jövő májustól lesz tagja az Európai Uniónak, az unió kohéziós és strukturális alapjaihoz való hozzáféréshez már hamarabb hozzájuthatnak a magyar pályázók. Az Európai Uniós támogatások pontos feltételeiről és tartalmáról szóló megállapodás ugyanis a napokban megszületett, és hétfőn a parlamentben bejelentették: az uniós és a magyar szerződő felek aláírták a támogatásokat januártól elindító dokumentumokat. A mostani aláírással keretbe öntöttük azt, ami Magyarország számára az uniós csatlakozás egyik legkézzelfoghatóbb előnye: az uniós alapokhoz való hozzáférés lehetőségét – mondta köszöntőjében Jürgen Köppen, az Európai Bizottság magyarországi delegációját vezető nagykövet. Hozzátette: ezek az alapok az utolérést, a konvergenciát biztosítják, ha az általuk biztosított összegeket hatékonyan tudják felhasználni. A dokumentumok aláírásával 2004 és 2006 között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy négymilliárd eurónyi európai uniós forrásra lehet majd pályázni 2004 elejétől; az első pályázatok előreláthatólag februárban jelennek meg. Az EU az öt operatív programra mintegy kétmilliárd eurót, a kohéziós alapból, az Interreg alapból és az esélyegyenlőségi alapból további 1,2 milliárd eurót biztosít, a magyar társfinanszírozás összege 800 millió euró lesz. Humánerőforrás-fejlesztésre jut a legtöbb pénz Juhász Endre, az integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a 2004-2006 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési program négy prioritást határoz meg: a versenyképesség fokozását, humánerőforrás, a környezetvédelmi és infrastruktúra fejlesztését, valamint a regionális kiegyenlítődést. A Gazdasági Versenyképességi Operatív Program keretszáma 429 millió euró, a humánerőforrás-fejlesztési programé 562,8 millió euró, a környezetvédelmi és infrastruktúra fejlesztési program kerete 327,2 millió euró. A Regionális Fejlesztési Operatív Programra 359,4 millió eurót határoztak meg, míg a mezőgazdasági operatív program keretszáma 317,2 millió euró lesz.
Az uniós pályázatok során a versenyképesség és szolidaritás megteremtésén van a hangsúly – húzta alá Csillag István gazdasági miniszter. Hozzátette: a gazdasági tárca célja az, hogy a magyar befektetők miharamabb megismerhessék a pályázati lehetőségeket, és élhessenek azokkal. Burány Sándor munkaügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pályázatok lehetőséget jelentenek a foglalkoztatás növelésére. Németh Imre mezőgazdasági miniszter nyomatékosította: a magyar vidék és agrárium fejlesztésére három év alatt nyolcvanmilliárd forintnyi összeg jut majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.