Üzleti tippek

Kötelező vámtarifa-besorolás jövedéki termékekre

admin
admin

2003. 12. 22. 00:00

A jövedéki törvény idei módosítása alapján, az adóalanyok és vámhatóság is kezdeményezheti a jövedéki, vagy az abból előállított termék vámtarifaszámának hatósági megállapítását. 

A kötelező vámtarifa-besorolásának azért van jelentősége, mert ezzel kiküszöbölhetők azok a jogi viták és perek, amelyek a külkereskedők és a vámhatóság között az elmúlt években zajlottak.

Egy eltérő vámtarifa-besoroláskor ugyanis az anyagok közötti különböző vám értékek következtében akár több száz millió forintos többletkövetelése is lehetett a vámhatóságnak az ügyféllel szemben, aki a vámokmányon egy másik vámtarifaszámot állapított meg és ezáltal esetleg alacsonyabb vámértéket vélt megfizetni.

Az új rendszerben a külkeresekedelmi ügyletet megelőzően kérheti a külkereskedő az adott áru vámtarifa-besorolását, amelynek vámhatósági megállapítása után, az hosszú időn előre kiszámíthatóan érvényes lesz.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás kiadására első fokon a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézete (VPVI) jogosult.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás csupán lehetőség arra, hogy ezzel az adóraktári engedélyt, illetve keretengedélyt kérelmező személy, az adóraktári engedéllyel, illetve keretengedéllyel rendelkező adóalany, valamint a jövedéki ügyben, illetve jövedéki adóügyben eljáró vámhatóság éljen.

Amennyiben erre sor kerül úgy a VPVI által határozatban megállapított vámtarifaszámot mind az adóalanynak, mind a vámhatóságnak kötelezően alkalmaznia kell.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás adókötelezettséget, vagy jogkövetkezményt nem keletkeztet, ha a jövedéki termék, vagy az abból előállított termék összetételét a tevékenység folytatása során nem változtatták meg.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolásról hozott határozat ellen fellebbezésnek van helye, de ez a határozat végrehajtását nem befolyásolja, a besorolást az ellenkező hatósági döntésig alkalmazni kell.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolással kapcsolatos ügyekben a másodfokú feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága látja el.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.