Üzleti tippek

Kötelező vámtarifa-besorolás jövedéki termékekre

A jövedéki törvény idei módosítása alapján, az adóalanyok és vámhatóság is kezdeményezheti a jövedéki, vagy az abból előállított termék vámtarifaszámának hatósági megállapítását. 

A kötelező vámtarifa-besorolásának azért van jelentősége, mert ezzel kiküszöbölhetők azok a jogi viták és perek, amelyek a külkereskedők és a vámhatóság között az elmúlt években zajlottak.

Egy eltérő vámtarifa-besoroláskor ugyanis az anyagok közötti különböző vám értékek következtében akár több száz millió forintos többletkövetelése is lehetett a vámhatóságnak az ügyféllel szemben, aki a vámokmányon egy másik vámtarifaszámot állapított meg és ezáltal esetleg alacsonyabb vámértéket vélt megfizetni.

Az új rendszerben a külkeresekedelmi ügyletet megelőzően kérheti a külkereskedő az adott áru vámtarifa-besorolását, amelynek vámhatósági megállapítása után, az hosszú időn előre kiszámíthatóan érvényes lesz.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás kiadására első fokon a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézete (VPVI) jogosult.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás csupán lehetőség arra, hogy ezzel az adóraktári engedélyt, illetve keretengedélyt kérelmező személy, az adóraktári engedéllyel, illetve keretengedéllyel rendelkező adóalany, valamint a jövedéki ügyben, illetve jövedéki adóügyben eljáró vámhatóság éljen.

Amennyiben erre sor kerül úgy a VPVI által határozatban megállapított vámtarifaszámot mind az adóalanynak, mind a vámhatóságnak kötelezően alkalmaznia kell.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás adókötelezettséget, vagy jogkövetkezményt nem keletkeztet, ha a jövedéki termék, vagy az abból előállított termék összetételét a tevékenység folytatása során nem változtatták meg.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolásról hozott határozat ellen fellebbezésnek van helye, de ez a határozat végrehajtását nem befolyásolja, a besorolást az ellenkező hatósági döntésig alkalmazni kell.

A kötelező érvényű vámtarifa-besorolással kapcsolatos ügyekben a másodfokú feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága látja el.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik