Üzleti tippek

Januártól mindenkinek kötelező a kettős könyvvitel

Kettős könyvvitelre kell áttérnie 2004. január 1-jétől az összes olyan magyarországi vállalkozásnak, amely eddig csupán naplófőkönyvet (egyszeres könyvvitelt) vezetett.

A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok – közülük a legtöbb a betéti társaság – utoljára 2003-ben vezethettek egyszeres könyvvitelt – áll az APEH közleményében.

A számvitelről szóló – 2001. januárjától hatályos – törvény előírja, hogy legkésőbb 2004-től át kell térnie a kettős könyvvitelre az összes jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak (betéti társaság, közkereseti társaság), illetve az iskolaszövetkezeteknek és a jogi személyiséggel rendelkező munkaközösségnek.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint elvileg mindenkinek külön-külön be kellene jelentenie, hogy áttér az új könyvvezetési rendre – ez azonban most felesleges, mert az APEH – az adózók érdekeit szem előtt tartva, adminisztrációs terheik mérséklése érdekében – hivatalból hajtja végre a bejegyzést.

Néhány – a törvény alapján és a külön kormányrendeletben szabályozott – esetben nincs áttérési kötelezettsége például az alapítványoknak, egyesületeknek, ügyvédi irodáknak, ha eddig is egyszeres könyvvitelt vezettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik