Üzleti tippek

Felemás év után új feladatok előtt a mezőgazdaság

Felemás eredménnyel zárja a 2003-as évet az új feladatok előtt álló mezőgazdaság – mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szombaton a Komárom-Esztergom megyei Dad községben.

Az agráriumban az idén 120 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások, ami csaknem a duplája a négy évvel ezelőttinek – közölte Németh Imre.

A miniszter jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a korábbi, alig tucatnyi után ebben az esztendőben több mint száz beszerző-értékesítő szervezet alakult az országban, és az egy termék előállítására létrejött termelői csoportoktól is 260 elismerési kérelem érkezett.

“Ezeknek a szerveződéseknek a megjelenése azért fontos, mert segítenek a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb problémáján, azaz nem alapanyagokat adnak el, hanem feldolgozott árut” – tette hozzá.

A kedvezőtlen eredmények közül az aszály miatti kárt említette a miniszter. Elmondta: amíg egy átlagos időjárású évben 13 millió tonna gabona terem Magyarországon, addig az idén még 9 millió tonna sem.
“A négymillió tonna kiesés 100 milliárd forint kárt okozott, és ehhez jön még a kertészet és a gyümölcsösök nem kevés vesztesége is” – közölte a tárcavezető.

Németh Imre elmondta: 2004 elején 100 milliárd forint értékű hitelhez juthatnak a gazdák, tízéves futamidőre, 7 százalékos kamattal.
Újdonság lesz, hogy úgynevezett mezőgazdasági tevékenységtől eltérő beruházásokra is lehet támogatást kérni. Ezzel azt szeretné segíteni a tárca, hogy a mezőgazdaságban dolgozók az idénymunkákon kívül is megélhetési lehetőséghez jussanak – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik