Üzleti tippek

Tanácsok fenyőfa vásárláshoz

Métere ezertől hatezerig, de ha darabra veszik, próbáljanak alkudni. Természetesen a mostani időszak legkelendőbb cikkéről, a fenyőfáról van szó.

A fenyőfa forgalmazók közötti árkülönbségek manapság már nem vehetők annyira észre, mint évekkel ezelőtt, egyre inkább elmosódnak – mondta Bálint Györgyné, a Csarnok és Piacigazgatóság statisztikusa. Egyrészt a jellemző manapság az, hogy darabárasak a fenyőfák, és a méterár egyre inkább kezdi elveszíteni a jelentőségét. Méterre gyakorlatilag a lucfenyőt tudjuk megvásárolni, illetve az erdei fenyőt.
A lucfenyő a legolcsóbb, az erdei fenyő követi árban és a többi azok a nemes fenyők, ami a jegenyét és a douglast, illeti, és az ezüst és a normandiai fenyőt jelenti még.

A lucfenyőnél a méter ár 1000 és 1500 között szóródik, a legtöbb piacon és vásárcsarnokban azonban már ezer forintért meg tudjuk vásárolni méterét. Ez az a hagyományos karácsonyfa, amit általában minden lakásban megtalálhattunk régebben, de miután a piac szélesedett, és többfajta fenyő jelent meg a piacon, ezt a lombhullató fajtát most már nem nagyon szeretik.

A lucfenyő ugyanis nem szereti a meleget, és hamar leszáradnak a tűlevelei, és emiatt hamar meg kell tőle válni a karácsonyi ünnepek után.
Érdemes vásárolni az erdei fenyőt, aminek hosszú tűlevelei vannak, ennél a jellemző ár 1500 forint per méter, de itt is a darabár irányába tolódott el a piac, illetve az ezüst és a normandiai fenyőt, ezek elég drága kategóriák, mert az ezüstfenyő métere 2500 és 5000 között szóródik, míg a normandiai fenyőé 3 és 6 ezer. Itt is természetesen a jellemző mindig a középárfolyam, a három és négyezer forint az ezüst kategóriájában, a normandiainál pedig négy és ötezer között található. Szinte minden fenyőre a darabár a jellemző, alku tárgyát képezi, hogyan tudunk az adott őstermelővel vagy kereskedővel megegyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik