Üzleti tippek

Negyedmilliárd forint balatoni fejlesztésekre

Az idén 1,2 milliárd forint támogatást kapott a régió a Balaton Fejlesztési Tanács közreműködésével meghirdetett pályázatok révén; a most lezáruló négy pályázatnak köszönhetően további negyedmilliárd forinttal járul hozzá az állam a tó vízminőségének védelméhez, a szőlészet-borászat fejlesztéséhez, a mederkotráshoz és a rendezési tervek korszerűsítéséhez.

Kolber István, a fejlesztési tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a vízminőség-védelmet szolgáló beruházásokra 157 millió forint állt rendelkezésre, a támogatás a beruházás költségeinek legfeljebb 80 százaléka maximum 10 millió forint. Erre 19-en pályáztak összesen 162 millió forint igénnyel; valamennyi pályázatot elfogadták. 10-10 millió forint támogatást 11 település kapott, köztük Tab, Tapolca, Kővágóörs, Nagyvázsony, Ábrahámhegy, Siófok, Balatonfüred és Marcali.

Az öt történelmi borvidék szőlészetének és borászatának fejlesztésére összesen 20 millió forint állt rendelkezésre, a támogatás a beruházási összeg 80 százaléka, legfeljebb 6 millió forint. 5 balatoni szőlészeti-borászati fejlesztési elképzelés összesen 27 millió forint támogatási igénnyel jelentkezett, és csupán egy pályázat nem nyert.

Mederkotrásra 80 millió volt, és a költségek felét szerezhették meg a pályázók, legfeljebb 10 millió forint erejéig. Erre 7-en pályáztak, támogatást 4 önkormányzat nyert el; a megmaradt pénz az újból kiírandó mederkotrási pályázat keretösszegét növeli.

A rendezési tervek elkészítésére 18 millió forint állt rendelkezésre, 40-60 százalékos támogatással 4 millió forint erejéig. A 13 önkormányzati pályázat közül csupán egyet utasítottak el formai okok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik