Üzleti tippek

Sok kisbolt bezárhat jövőre

Megritkulhatnak jövőre a kisközértek, -boltok. Az év végén lejár ugyanis az önkormányzati helyiségek bérleti díjára tíz éve adott moratórium. Ez nem jelent rögtön piaci díjakat, de az eddigieknél magasabbakat igen.

Akadhatnak olyan vállalkozások, amelyeknek az évtizedes haladék sem volt elég ahhoz, hogy megerősödjenek vagy megvásárolják bérleményüket, így most lehúzzák a rolót vagy megemelik áraikat. Már csak azért is, mert az uniós csatlakozás is költséges átalakításokra kényszerítheti a boltosokat.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint óriási felelősség hárul az önkormányzatokra, hiszen adott esetben családok tucatjainak sorsáról döntenek. Ma ugyanis számos kisbolt családi vállalkozásként működik. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az üzletek teljesen beépültek a lakókörnyezetbe. Az ott élők biztos nem örülnének annak, hogy tejért, kenyérért egy kis párizsiért is a nagy áruházakba kell menniük, mert megszokott kisközértjük bezárásra kényszerült.

“A szövetség a kereskedelmi vállalkozások érdekében még mindig szükségesnek tartaná, hogy jogszabályi lehetőséget teremtsenek arra, hogy legalább előbérleti jogot biztosítsanak annak, akinek felmondanak” – hangsúlyozta a főtitkár. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a régi bérlő maradhatna, ha meg tudja fizetni a mások által kínált díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik