Üzleti tippek

Napi kimutatást várnak az italmérőktől

Jövő év augusztus elsejétől a vendéglősöknek naponta számot kell adniuk arról, mennyi sört, bort, pezsgőt vagy tömény szeszt eresztettek le torkukon a vendégeik – már ha a parlament is elfogadja az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának a jövedéki törvényjavaslathoz kapcsolódó négypárti módosító javaslatát.

A Karakas János MSZP-s, Kékkői Zoltán fideszes, Szalay Gábor SZDSZ-es és Font Sándor MDF-es képviselő által beterjesztett elképzelés szerint a vendéglősöknek az összes általuk rendelt szeszesitalról nyilvántartást kellene vezetniük. Ebben szerepeltetniük kellene, mely cégtől és annak pontosan melyik telephelyéről mennyi italt rendeltek.

A javaslat szerint a jövedéki törvény előírná azt is, hogy az egy nap alatt értékesített mennyiségről és a zárókészletről naponta kimutatás készüljön.Az elképzelés nem számít újdonságnak, hiszen az elmúlt évek során négy alkalommal is hasonló elképzelésekkel riogatták már a törvényhozók a kocsmárosokat, akik 2000 augusztusa és decembere között élesben is kipróbálhatták, mennyi fáradsággal jár naponta „standolni”.

Az indok évek óta változatlan: a jogalkotó ezzel az intézkedéssel is szeretné megnehezíteni az illegálisan készített bor piacra kerülését. A mostani javaslat azonban mintha kevésbé lenne szigorú, mint a korábbiak voltak. A nap végén ugyanis nem kell minden csepp itallal elszámolni. A vendéglős a bontott és bontatlan palackok, dobozok, kannák és hordók űrtartalom szerinti feltüntetésével is eleget tehet kötelezettségének. A négypárti javaslat éppen a bor esetében adja a legnagyobb mozgásteret, hiszen a kimérőeszközben tárolt itallal elegendő húszliteres pontossággal elszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik