Üzleti tippek

Beruházások a mezőgazdaságban uniós támogatással

A Közösségi támogatási keretterv révén 1.365,1 milliárd forint beruházás valósulhat meg Magyarországon 2004 és 2006 között, amely kedvező hatással lesz a magyar gazdaságra is – közölte Baráth Etele.

A MEH Nemzeti Fejlesztési Tervért és EU-támogatásokért felelős politikai államtitkára utalt arra, hogy Brüsszelben pénteken lezárulnak a Közösségi támogatási keretről szóló tárgyalások. Ennek hatályba lépését követően lehetővé válik, hogy jövő év január és március vége között megjelenjenek a pályázati kiírások.

Nagy Sándor, a MEH területfejlesztési politikai államtitkára elmondta, hogy jövőre uniós támogatással és az ehhez kapcsolódó hazai társfinanszírozással 51,2 milliárd forint jut területfejlesztésre, amelyhez további 64,4 milliárd forint nemzeti területfejlesztési forrás társul.

Nagy Sándor hangsúlyozta, hogy jövőre közvetlen területfejlesztési célokra 49 milliárd forintot áll rendelkezésre és további 15,4 milliárd forintra vállalható kötelezettség.

A területfejlesztési politikai államtitkár kiemelte, hogy jövőre új munkamegosztás alakul ki a régiók és a kormány között. Ennek keretében 7,4 milliárd forint minisztériumi kezelésű központi fejlesztési forrásokat adnak a régióknak. Ezen kívül további forrásdecentralizációról dönt majd a kormány jövő év első felében, amelynek mértéke 30-40 milliárd forint is lehet.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szólt arról, hogy 2004-ben agrárcélokra 293 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás fordítható, és további 100 milliárd forint áll rendelkezésre az intézményrendszer fejlesztésére.

Németh Imre elmondta, hogy jövőre az agrártámogatások a termelők versenyképességének növelését szolgálják. A miniszter utalt arra, hogy a jövő évben agrárcélokra fordítható mintegy 400 milliárd forint 58 milliárddal több mint 2003-ban.

A miniszter hangoztatta: jövőre célkitűzés az európai uniós intézmények kiépítése, az élelmiszerbiztonság javítása. A miniszter fontosnak nevezte a vidéki térségek fejlesztését, amelyre jövőre nagyságrenddel nagyobb összeg áll majd rendelkezésre az eddigieknél. Megemlítette, hogy az előcsatlakozási programot további jogcímekkel egészítik ki, így támogatást lehet majd kapni a falufejlesztésre, illetve a mezőgazdasági munkát végzők más irányú tevékenységének fejlesztésére.

Németh Imre megemlítette, hogy jövőre 100 milliárd forint kedvezményes hitelprogramot is indítanak az agráriumban, illetve a mezőgazdasági őstermelők adómentes bevételi határa az eddigi 400 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik.
Kérdésre válaszolva Németh Imre elmondta, hogy az agrártárcánál a kormányzati takarékossági intézkedés az intézményi kiadások 1 százalékát, a fejezeti kezelési előirányzatok 3,44 százalékát érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik