Üzleti tippek

Szigorúbb állami gazdálkodás 2004-ben

admin
admin

2003. 12. 11. 00:00

Az idei költségvetésben 67, a jövő éviben 105 milliárd forintos megtakarításról döntött a kormány. Ez Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelentette be a kabinet szerdai ülését követően.

Bár a tavalyi gazdaságpolitikai váltásnak már látszanak az első eredményei, a fizetési mérleg hiányának megugrása kormányzati beavatkozást igényelt – mondta a kormányszóvivő. A mérleghiány növekedésének lassítását szolgálta egyebek mellett a lakáshitelezés rendszerének újabb módosítása , emellett a kabinet a költségvetést érintő megszorításokról is döntött.

A kabinet úgy döntött, hogy még ebben az évben töröl a fejezetek központi kezelésű intézményeinek maradványpénzéből 25 milliárd forintot – közölte Gál J. Zoltán. Ez azt jelenti, hogy az intézmények ezt a pénzt nem költhetik el, nem növelik tovább az államháztartás hiányát.

Ugyancsak az idei hiányt csökkenti az a 42 milliárd forint, amelyet a kormány még nyáron zárolt. Ezt a 2003-as fejezetek kiadási előirányzataiból szintén törölte a kabinet, amivel véglegessé vált az idei évet érintő megtakarítás, ami összesen 67 milliárd forint.
Jövőre százmilliárd fölötti szigorítások

A jövő évi központi költségvetésben ennél is nagyobb fokú megtakarításokról döntött a kormány. Egyrészt 35 milliárd forintnak megfelelő költségvetési zárolást rendel el a kormányzati kör 2004-es előirányzataiból; a fejezeteken belüli konkrét zárolásokról a fejezetgazdák, vagyis a miniszterek döntenek.

A kabinet emellett úgy határozott, hogy felfüggeszti a fejezeti kezelésű maradványok jövő évi felhasználási lehetőségét is. Ezáltal 2004-ben mintegy 70 milliárd forintnyi költségvetési pénzmaradvány csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal előzetes ellenőrzése után válik elkölthetővé. Ezzel a költségvetés kiadási oldalát terhelő maradványpénz felhasználás a korábbinál lényegesen szigorúbb feltételek mellett, csak
ellenőrzött módon történhet meg – hangsúlyozta a szóvivő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.