Üzleti tippek

Szigorúbb állami gazdálkodás 2004-ben

Az idei költségvetésben 67, a jövő éviben 105 milliárd forintos megtakarításról döntött a kormány. Ez Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelentette be a kabinet szerdai ülését követően.

Bár a tavalyi gazdaságpolitikai váltásnak már látszanak az első eredményei, a fizetési mérleg hiányának megugrása kormányzati beavatkozást igényelt – mondta a kormányszóvivő. A mérleghiány növekedésének lassítását szolgálta egyebek mellett a lakáshitelezés rendszerének újabb módosítása , emellett a kabinet a költségvetést érintő megszorításokról is döntött.

A kabinet úgy döntött, hogy még ebben az évben töröl a fejezetek központi kezelésű intézményeinek maradványpénzéből 25 milliárd forintot – közölte Gál J. Zoltán. Ez azt jelenti, hogy az intézmények ezt a pénzt nem költhetik el, nem növelik tovább az államháztartás hiányát.

Ugyancsak az idei hiányt csökkenti az a 42 milliárd forint, amelyet a kormány még nyáron zárolt. Ezt a 2003-as fejezetek kiadási előirányzataiból szintén törölte a kabinet, amivel véglegessé vált az idei évet érintő megtakarítás, ami összesen 67 milliárd forint.
Jövőre százmilliárd fölötti szigorítások

A jövő évi központi költségvetésben ennél is nagyobb fokú megtakarításokról döntött a kormány. Egyrészt 35 milliárd forintnak megfelelő költségvetési zárolást rendel el a kormányzati kör 2004-es előirányzataiból; a fejezeteken belüli konkrét zárolásokról a fejezetgazdák, vagyis a miniszterek döntenek.

A kabinet emellett úgy határozott, hogy felfüggeszti a fejezeti kezelésű maradványok jövő évi felhasználási lehetőségét is. Ezáltal 2004-ben mintegy 70 milliárd forintnyi költségvetési pénzmaradvány csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal előzetes ellenőrzése után válik elkölthetővé. Ezzel a költségvetés kiadási oldalát terhelő maradványpénz felhasználás a korábbinál lényegesen szigorúbb feltételek mellett, csak
ellenőrzött módon történhet meg – hangsúlyozta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik