Üzleti tippek

Novemberben 5,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

admin

2003. 12. 11. 00:00

A fogyasztói árak novemberben 0,6 százalékkal haladták meg az októberi, és 5,6 százalékkal a 2002 novemberi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők novemberre 0,22 százalékos havi infláció mellett 5,13 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.

Az idén az első tizenegy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A maginfláció novemberben októberhez képest 0,6 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,8 százalék volt.

A fogyasztói árak októberben 0,8 százalékkal haladták meg a szeptemberi, és 4,9 százalékkal a 2002 októberi szintet. Tavaly novemberben a fogyasztói árak 4,8 százalékkal emelkedtek.

Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat az élelmiszerek drágulása 0,37 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,14 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagok 0,12 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,06 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal emelte, míg a háztartási energiáé 0,08 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,5 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban, 12,5 százalékkal drágult a tojás és 11,9 százalékkal emelkedtek az idényáras élelmiszerek. Az idényáras élelmiszereken belül a burgonya ára 9,9 százalékkal, a friss zöldségek 26 százalékkal, valamint a friss hazai és déligyümölcsök 3,2 százalékkal emelkedtek.

Szintén az átlagosnál magasabb, 3,2 százalékkal nőtt a sertészsiradék, 2 százalékkal a vaj, vajkrém ára. A kenyér és a szalonna ára 1,1 százalékkal, a liszté, daráé 0,9 százalékkal nőtt.

Kis mértékben csökkent, 0,9 százalékkal a sertéshús, 0,8 százalékkal az étolaj ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek árai átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek.

A háztartási energia körében bekövetkezett 1 százalékos árcsökkenés alapvetően a vezetékes gáz árának 5 százalékos csökkenéséből adódik, amely az októbertől esedékes gázár-kompenzáció elszámolásának következménye. Az átlagot meghaladó áremelkedés történt a ruházkodási cikkek, az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében, míg a szolgáltatások, valamint a szeszesitalok, dohányáruk körében átlag alatti emelkedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkeknél átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak – az idényáras élelmiszerek nélkül számítva – 0,3 százalékkal emelkedtek.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 27, az eszpresszókávé 12, a liszt, dara 11, a munkahelyi étkezés 10, a kenyér 9, a péksütemény, az éttermi és az iskolai étkezés 8, az alkoholmentes üdítőitalok pedig 7 százalékkal drágultak. Csökkent viszont 18 százalékkal a sertészsiradék, 10 százalékkal a sertéshús, 5 százalékkal a szalámi, sonka és az étolaj ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 novemberében. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,5 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatás 14, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. Az elektromos energia 19, a dohányáruk 17, a távfűtés 9, a vezetékes gáz pedig 6 százalékkal került többe, mint 2002 novemberében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.