Üzleti tippek

Novemberben 5,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak novemberben 0,6 százalékkal haladták meg az októberi, és 5,6 százalékkal a 2002 novemberi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők novemberre 0,22 százalékos havi infláció mellett 5,13 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.

Az idén az első tizenegy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A maginfláció novemberben októberhez képest 0,6 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,8 százalék volt.

A fogyasztói árak októberben 0,8 százalékkal haladták meg a szeptemberi, és 4,9 százalékkal a 2002 októberi szintet. Tavaly novemberben a fogyasztói árak 4,8 százalékkal emelkedtek.

Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat az élelmiszerek drágulása 0,37 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,14 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagok 0,12 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,06 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal emelte, míg a háztartási energiáé 0,08 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,5 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban, 12,5 százalékkal drágult a tojás és 11,9 százalékkal emelkedtek az idényáras élelmiszerek. Az idényáras élelmiszereken belül a burgonya ára 9,9 százalékkal, a friss zöldségek 26 százalékkal, valamint a friss hazai és déligyümölcsök 3,2 százalékkal emelkedtek.

Szintén az átlagosnál magasabb, 3,2 százalékkal nőtt a sertészsiradék, 2 százalékkal a vaj, vajkrém ára. A kenyér és a szalonna ára 1,1 százalékkal, a liszté, daráé 0,9 százalékkal nőtt.

Kis mértékben csökkent, 0,9 százalékkal a sertéshús, 0,8 százalékkal az étolaj ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek árai átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek.

A háztartási energia körében bekövetkezett 1 százalékos árcsökkenés alapvetően a vezetékes gáz árának 5 százalékos csökkenéséből adódik, amely az októbertől esedékes gázár-kompenzáció elszámolásának következménye. Az átlagot meghaladó áremelkedés történt a ruházkodási cikkek, az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében, míg a szolgáltatások, valamint a szeszesitalok, dohányáruk körében átlag alatti emelkedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkeknél átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak – az idényáras élelmiszerek nélkül számítva – 0,3 százalékkal emelkedtek.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 27, az eszpresszókávé 12, a liszt, dara 11, a munkahelyi étkezés 10, a kenyér 9, a péksütemény, az éttermi és az iskolai étkezés 8, az alkoholmentes üdítőitalok pedig 7 százalékkal drágultak. Csökkent viszont 18 százalékkal a sertészsiradék, 10 százalékkal a sertéshús, 5 százalékkal a szalámi, sonka és az étolaj ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 novemberében. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,5 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatás 14, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. Az elektromos energia 19, a dohányáruk 17, a távfűtés 9, a vezetékes gáz pedig 6 százalékkal került többe, mint 2002 novemberében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik