Üzleti tippek

Internetakciók: vonzó ajánlatok

Csábító kedvezményekkel várják az év végén az internetszolgáltatók azokat, akik még nem csatlakoztak a világhálóra. Most érdemes a munkáltatóknak is megrendelni alkalmazottaiknak az otthoni internetet.

Aki egy ideje fontolgatja már a szélessávú internetelérésre való áttérést, annak érdemes még idén váltania, hiszen most belépési díj nélkül is megteheti. Sőt, ha valaki éber volt, már október elején felfigyelt a fokozatosan egyre több szolgáltató által kínált lehetőségre, és már rendelkezik is szélessávú kapcsolattal, amelynek idei díját a szolgáltatók szintén elengedik. A nagy év végi akció keretében ugyanis, azok, akik az év utolsó három hónapjában fizetnek elő a meghirdetett díjcsomagokra, sem belépési díjat, sem havi díjat nem fizetnek 2003-ban.

Lapunk megjelenésekor az ez évi havi díjak elengedésére vonatkozó kedvezményt már valószínűleg nem lehet kiélvezni, egy kapcsolat bekötése ugyanis átlagosan 15–30 napot vesz igénybe, ám az akció alatt ingyenes – egyébként 10–15 ezer forintos – belépés miatt érdemes még idén megragadni a lehetőséget.

Az akciót a Matáv és internetszolgáltató partnerei hirdették meg, ezért az alábbi táblázatokban található csomagok a Matáv szolgáltatási területein vehetők igénybe. Kivételt képez az Axelero, amely kiterjesztette akcióját az Invitel, az egykori Vivendi területekre is.

Hogyan válasszunk vállalkozásunknak szélessávú elérést?

Bár az alábbi táblázatban csupán a 384 kbit/s és az 512 kbit/s sávszélességű kapcsolatok árait tüntettük fel, a Matáv és partnereinek akciója a nagyobb, 768 vagy 1500 kbit/s-os sebességű elérésre is kiterjed. Az irodai csomagok közös jellemzője, hogy több gép is csatlakoztatható a szélessávú kapcsolatra. Éppen ezért ajánlott kikérni a szolgáltató szakembereinek véleményét azzal kapcsolatban, hogy a cég internetezési szokásait figyelembe véve, hány gép csatlakoztatható optimálisan az adott sávszélességű előfizetésre.

A táblázatból kitűnik, hogy 384 kbit/s sávszélességű irodai kapcsolatot egy évre már nettó 9 500, három évre pedig akár nettó 8 400 forintért is igényelhetünk. Eggyel nagyobb sávszélesség esetén nettó 11 900 forintnál kezdődnek az egyéves szerződések havi díjai, két-három éves elkötelezettség esetén azonban havi nettó 10 900 forintért is hozzájuthatunk ehhez a sebességhez.

Az alábbi csomagok közös jellemzője, hogy alapesetben nem tartalmaznak fix IP címet – de az kiegészítő szolgáltatásként megrendelhető –, azaz alaphelyzetben nem teszik lehetővé internetes szerver működtetését, a világháló felől nincs biztosítva a pontos azonosításhoz szükséges állandó 12 jegyű IP szám. Egyes szolgáltatók az irodai csomagokon kívül üzleti vagy business néven futó szolgáltatáscsomagokat is árulnak, amelyek már tartalmaznak fix IP címet, más szolgáltatók az irodai csomaghoz ajánlják opcionális lehetőségként. A fix IP-címre való előfizetés, vagy az ezt tartalmazó csomag választása 5–10 ezer forinttal jelent nagyobb havi kiadást az irodai csomagokhoz viszonyítva, ez az összeg az Axelerónál csupán nettó 4000 Ft havonta.

A választás során fontos, hogy a csomagokat ne csak az ár alapján vessük össze, hanem böngésszük végig a szolgáltatók honlapján, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat foglalnak magukban. Mindegyik csomagban található e-maileknek és a weboldalaknak biztosított tárterület, ám ezek nagysága széles skálán, 15–100 MB között mozog. Egyes szolgáltatók vírusvédelmet, és routert is kínálnak a csomagban, és eltérhetnek a csomagok a postafiókok számában is.

Otthoni internet – flottában nagy kedvezménnyel

A szolgáltatók lakossági előfizetőik felé is kínálják az év végi kedvezményes belépés lehetőségét. Az ingyenes belépést követően jövő évtől a 384 kbit/s sávszélesség havi díja egyéves szerződés esetén bruttó 9900 forint körül, kétéves elkötelezettséggel pedig 8900 forintnál kezdődik. Az 512 kbit/s sávszélességnél a havidíjak egy évre bruttó 11 625, két évre 11 250 forintnál kezdődnek.

Még előnyösebben jöhetünk ki, ha kihasználjuk a Személyi jövedelemadó-törvény (Szja-tv. 1. Sz. mellékletének 7.11 pontja ) nyújtotta lehetőséget. E szerint a munkáltató által a munkavállalónak biztosított otthoni internethasználat – ideértve az egyszeri, a havi, a forgalmi díj átvállalását, és a modem biztosítását – adómentes jövedelemnek minősül.

A munkaadók idén január elseje óta adómentes természetbeni juttatásként biztosíthatnak munkavállalóiknak internet-hozzáférést otthoni használatra, így mind a munkáltató, mind a munkavállaló mentesül a juttatás összes adó- és járulékterhe alól – bár a szolgáltatás áfá-ja nem igényelhető vissza –, ám így is az egyik legkedvezőbb béren kívüli juttatási formává lépett elő (lásd a mellékelt táblázatot). Egy példát kiragadva ez azt jelenti, hogy míg egy bruttó 10 000 forint értékű, korlátlan, szélessávú ADSL internetelérés adózott jövedelemből megvásárolva a munkáltatónak és a munkavállalónak a bér járulékait is figyelembe véve 27 ezer forintjába kerülne, addig most a 10 000 forintos vételárat az adózás előtti jövedelemből fizetik, így 17 ezer forinttal kevesebbért, vagyis 10 000 forintért jutnak hozzá.

Még nem késő, hogy a kedvezményes internetelérést a cégek HR-osztályai beépítsék a vállalat cafeteria rendszerébe, így közvetlenül a bruttó természetbeni juttatási keretből kerülne a havidíj levonásra. Beépíthető a prémiumrendszerbe is, ahol a dolgozó eldöntheti, hogy a neki járó prémiumot bruttó bérjellegű kifizetés formájában, vagy internet-előfizetésként kívánja-e megkapni. Elképzelhető az is, hogy a bérfejlesztés során a munkavállaló önkéntességi alapon vállalja, hogy a fizetésemelés egy részét internet-hozzáférés formájában veszi igénybe. Vezetők, kulcsmunkatársak esetében a kompenzációs csomag részeként is megjelenhet.







Az internet-hozzáférés és egyéb juttatások összehasonlítása (egy alkalmazottra vetítve, havonta) A nettó munkavállalói juttatás mértéke 10 000 Ft összegű, járulékokkal megnövelt bruttó bérköltség esetén. (Összes személyi jellegű költség, munkaadó és munkavállaló összes együttes költsége.)
Juttatásforma
Nettó munkavállalói juttatás értéke (forint)
A nettó juttatás aránya a munkavállaló összes költségéhez képest (százalék)
Adómentes béren kívüli juttatás: otthoni internetelérés
10 000
100

Nem adómentes béren kívüli juttatás

5 682
56,7
Munkabér
3 558
35,6



Az internetszolgáltatók minimálisan 3-5 internetezni vágyó munkatárs után kötnek adómentes internet-elérésről szóló keretszerződést a cégekkel. A flottavásárlás révén a vállalkozás sávosan növekvő kedvezményhez jut. Bár látszólag bonyolultnak tűnik, hogy a HR-osztály hogyan kezelje az előre nem látható eseményeket – a munkavállaló kilép, elköltözik, már rendelkezik egyéni internet-előfizetéssel, lemondja a szolgáltatást, új munkatárs csatlakozik –, az internet-szolgáltatók rugalmasak, felkészültek ezeknek a problémáknak a kezelésére.

Olcsón kábelnettel

A kábelnet-szolgáltatók sem akartak lemaradni a Matáv és partnereinek fenti, ADSL-elérésre vonatkozó akciójától. Egyre több területen szolgáltat kábelnetes elérést például az Axelero. Az internetszolgáltató 384 kbit/s sebességre havi bruttó 9900 forintért, 512 kbit/s sávszélességre pedig 11 900 forintért kínál elérést. A UPC chello névre hallgató szolgáltatására most szintén belépési díj nélkül lehet csatlakozni, és náluk január 31-ig nem kell havidíjat fizetni. Utána viszont az egyéves szerződés esetén a havi díj bruttó 11 990, két évre pedig 10 990 forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik