Üzleti tippek

Idősebbek a munkaerőpiacon

A negyvenes-ötvenes korosztályból sokan úgy gondolják, nincs esélyük új munka szerzésére. A szakemberek szerint azonban a 45–54 évesek még versenyelőnyökkel is rendelkeznek.

Új lehetőségek munkát keresőknek
A 45 éven felüliek számára a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, illetve a tárca alá tartozó intézmények több programot is kidolgoztak. Ezek egy része közvetlenül a munkát keresőknek ad segítséget, másik része pedig a tartós munkanélkülieket foglalkoztató vállalkozóknak nyújt támogatást, egyebek mellett bértámogatást.
1. Preventív oktatás
Cél: új szakmák, technikai ismeretek elsajátítása, amelynek eredményeként a még dolgozó munkavállalók új munkaterület ellátásával megtarthatják állásukat
Támogatás: a korábbi 70–90 százalék helyett 100 százalékban támogatja az állam
2. Tartós munkanélküliek foglalkoztatása
Támogatás: ha az idősebb korosztályból toboroznak munkaerőt, két évig 70–100 százalék bértámogatást kaphatnak a munkaügyi központokon keresztül a munkaadók
3. Közhasznú foglalkoztatás
Támogatás: a 45 év feletti tartós munkanélkülieket foglalkoztatók 90 százalékos mértékű kiegészítésre tarthat igényt másfél éven keresztül, az 50 éven felülieket alkalmazók pedig két éven át.

Az idősebb korosztályok speciális helyzetben vannak a munkaerőpiacon – véli Borbély Tibor munkaügyi kutató. Ezen munkavállalók körében ugyanis a számítástechnikai ismeretek, valamint az önérvényesítő technikák az önálló álláskeresésben, vagy a megszerzett munkahely megtartásában nem eléggé elterjedtek, a nyelvtudásuk sem mindig megfelelő, ezért sokszor kénytelenek eredeti képzettségüknél alacsonyabb szintű pozíciókat vállalni.

Az idősebb generáció tagjai általánosságban viszont megbízható munkaerőnek bizonyulnak, stabilak, élethelyzetük olyan, hogy nem indokolja a nagyobb változásokat. A karriertörekvéseik is eltérőek a fiatalokétól. Mindazonáltal e réteg döntő többségének mostanában legfeljebb olyan állások kínálkoznak, ami szakképzettséget igen, de különösebb modern technikai ismereteket nem igényel.

Az ötvenes korosztály a rendszerváltás tömeges munkanélküliségének időszakában százezer számra menekült a rokkantnyugdíjazásba. Ezek a viszonylag fiatal nyugdíjasok most „olcsó” munkaerőként újra a szürke piacon vannak, hiszen állami ellátásukból, főleg a városokban, nem tudják fenntartani magukat. „Magyarországon az 54 év felettiek körében rendkívül magas az inaktívak aránya, ők azok, akik munkát nem vállalnak, de a munkanélküliek nyilvántartásában sem szerepelnek” – mutat rá Borbély.

„A 45 éven felüli korosztály, legalábbis e generációnak az a része, amelyik fejvadász cégekkel kapcsolatban áll, különleges helyzetben van a munkaerőpiacon” – magyarázza Fazekas Zsolt, a HILL International ügyvezető igazgatója, tanácsadó. Ez a különleges helyzet abból adódik, hogy a munkaadók egészen mást várnak el az idősebb korosztályoktól, mint a fiatalabb generációktól. A 45 évnél idősebbek fluktuációja ugyanis kisebb, s kevesebb az ambíciójuk, mert a helyzetük nem teszi lehetővé, illetve szükségessé a gyors váltásokat, és az előrehaladás kényszere sem hajtja őket. Egy frissen alkalmazott ötvenéves munkatárs már nem valószínű, hogy az ügyvezető igazgató helyére akar kerülni. Általában tanácsadói, mérnök-szakértői szerepre veszik fel az ilyen embereket, akik megbízhatóak, tapasztaltak, rutinosak. Ugyanakkor az ötvenéves korosztály egy másik csoportját eleve elsősorban topmenedzseri posztokon, vezérigazgatóként alkalmazzák. „Mindez ahhoz a sajátos helyzethez vezet – fejtegette Fazekas –, hogy furcsa módon a középvezetői kategóriákban jelenthet hátrányt a 45 év fölötti életkor: ezeket a posztokat ugyanis a cégek általában fiatalokkal töltik be.”

Idősek informatikai képzése

November 11-én jelent meg az egyik legújabb pályázat, amelynek lényege, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium támogatása alapján a Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI) pályázatot hirdet idős emberek informatikai képzésének támogatására a munkaerő-piaci alapból. A cél az idősek vagy nyugdíjasok klubjai, valamint az idősek érdekképviseletét ellátó civil szerveztek támogatása, hogy fejlesszék a munkakultúrát, segítsék elő a képzésekbe való bekapcsolódást e korosztály esetében is. A pályázati kiírás letölthető az NFI honlapjáról (www.nfi.gov.hu), valamint az oldal alján található linkekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik