Üzleti tippek

Férfi, nő egyenlő?

admin
admin

2003. 12. 11. 00:00

A férfiaknál még mindig jóval kisebb a nők aránya a hazai cégek vezetői között, s fizetésük is elmarad a másik nemtől.

Mindössze öt női ügyvezető található az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2003. pályázat ötven nyertes cégénél. Hogy jövedelmük hogyan alakul férfitársaikhoz képest, arról nincs információnak, az viszont felmérésekből tudható, hogy világviszonylatban a nők fizetése 60–80 százalékát éri el a férfiakénak. Ezt az arányt a helyi adottságok nagymértékben befolyásolják: míg Délkelet-Ázsiában 60 százalék alatt is lehet az arány, az „esélyegyenlőség” szempontjából legfejlettebbnek számító, észak-európai országokban a 80 százalékot is meghaladja. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nők a férfiak bérének 80–85 százalékát keresik. Az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve azonban az erőfeszítések dacára az Európai Unióban is csak vágyálom.

Az Unicef Monee Projekt felmérése szerint hazánkban is jelentős a nemek foglalkoztatási szegregációja, azaz a nők jelenléte nagyobb az olyan rosszabbul fizetett iparágakban, mint a könnyűipar, a kereskedelem és a szolgáltatás, míg a műszaki pályákon a férfiak felülreprezentáltak. Az egészségügyben, az oktatásban és az államigazgatásban is jóval több nő dolgozik, mint a versenyszférában. Vannak területek, ahol a nők könnyebben előrejuthatnak: a gazdasági szervezetekben például „nőiesnek” számít a HR, a marketing vagy a könyvelés. Az Üzlet&Siker 50 minősített vállalkozásánál például a gazdasági vezetők több mint fele nő, és ugyancsak fele-fele az arány a humán erőforrás és marketingvezetők között. Az informatikai vezetők esetében viszont mindössze egyetlen esetben tölti be ezt a posztot nő.

A végzettség egyenlő

Ugyanakkor hazánkban a nők végzettsége már nem alacsonyabb a férfiakénál: 2000-ben a felsőoktatási intézményekben már több lány tanult, mint fiú. Habár a képzettségi hátrányt már behozták, a vezetői pozíciókba még ma is rögösebb a nők útja, mint a férfiaké.

Bálint Zsuzsanna közgazdász 16 hazai cégnél végzett felmérést az esélyegyenlőségről, amelyek az 50 legnagyobb létszámú vállalat közül kerültek ki. Az általa megvizsgált cégeknél a csúcsvezetők 7 százaléka, a felső vezetők 21,1 százaléka, míg a középvezetők 29,4 százaléka volt nő. Mindez a „piramis-elvet” támasztja alá: a ranglétrán felfelé haladva egyre kevesebb nő jut el felelős pozíciókba a szervezetben. Az „üvegmennyezet” a hazai cégeknél a felső vezetői és a cégvezetői szint között húzódik, elenyészően kevés hölgy jut csak el az első számú vezetői székbe.

„Ha a nők jelképes arányban, 10–15 százalékban vannak jelen egy pozícióban, akkor nemük képviselőjévé is válnak. A környezet nemcsak azt figyeli, a konkrét személy hogyan látja el a feladatát, hanem, hogy „képes-e erre egy nő?” – jegyzi meg Nagy Beáta, a BKÁE docense, a Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ igazgatója.

A nők vagy a férfiak a jobb vezetők? (válaszadók száma)
A nők szerint
A férfiak szerint

A nők

1
0
A férfiak
2
5
Nincs különbség
17
8
Összesen
20
13
Forrás: Nagy Beáta (14 férfi és 24 női menedzsert megkérdező, nem reprezentatív felmérés)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.