Üzleti tippek

Bárányexport Olaszországba

Karácsonyra 10 kamion pecsenyebárányt szállít Olaszországba a veszprémi székhelyű Merinó Értékesítési Szövetkezet, amely ez év májusában alakult, és 10 megyéből 125 juhászati vállalkozó, őstermelő tagja van.

Győrffy Kálmán elnök elmondta: a szövetkezet idei árbevétele meghaladja a 100 millió forintot. Gyapjúból 16 millió forint bevételt könyvelhettek el.

A termelők birtokában 50 ezer anyajuh van, az év végéig mintegy 150 ezer kilogramm élő bárányt exportálnak Olaszországba.

A szövetkezést Veszprém megyei – pápai, bakonypölöskei és herendi – juhászok kezdeményezték, a legtöbb tag azonban Vasból, Zalából és Somogyból csatlakozott, de vannak tenyésztők Pest megyéből, és Hajdú-Biharból is.

Az elnök szerint a jövőben várható az élő állatok hosszú távra való szállításának tilalma, ezért vágó- és feldolgozóüzemet szeretnének létesíteni.

A Herendre tervezett üzemet négy éven belül építenék fel; az egymilliárd forintos beruházáshoz már találtak egy német üzleti partnert.
Győrffy Kálmán beszámolt arról is: jövőre Vas, Zala és Veszprém megyékben több helyütt juhátvételi telephelyeket is létesíteni kívánnak, amihez pályázati támogatást szeretnének igénybe venni.

Az elnök közlése szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium októberben már termelői csoportként is elismerte (2007-ig) a veszprémi székhelyű szövetkezést, ami feltétele pályázatok benyújtásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik