Üzleti tippek

Közép-magyarországi Innovációs Központ kkv-knak

A Budaörsi Ipari és Technológiai Park (BITEP) 1999-ben kezdődő története újabb fejezetéhez érkezett: december 9-én – az ünnepélyes alapkőletétellel – megkezdődött a Közép-magyarországi Innovációs Központ (CHIC – Central Hungarian Innovation Centre) építése. A központ inkubátor szerepet kíván betölteni a K+F tevékenységet végző kis -és középvállalkozások fejlesztése és fejlődése érdekében Budaörs és vonzáskörzete térségében, illetve Közép-Magyarországon.

A centrum a “jövő feltalálásának” támogatását tekinti küldetésének, Gábor Dénes (akinek szakmai tudományos munkásságának, különösen a holográfia feltalálásának legmagasabb rangú elismerését az 1971-ben átnyújtott Nobel-díj fémjelezte) szellemében. Ezt elsősorban széles körű, magas szintű és folyamatosan ellenőrzött, helyben nyújtott szolgáltatásaival (egyebek mellett termékfejlesztési, pénzügyi, informatikai, projektmenedzselési tanácsadással), oktatási, képzési, képességfejlesztési és ismeretterjesztő tevékenységével, uniós elvárásoknak megfelelő gazdasági környezet biztosításával, esetenként kedvezményes bérleti lehetőségekkel kívánja elérni. A központ további célja az Európai Kutatási Térségbe való bekapcsolódás és az euroatlanti integráció elősegítése.

A mintegy 600 millió forintos beruházással járó CHIC megvalósításának egyik forrása a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt SMART-2003-4 pályázaton elnyert 146 millió forint, az infrastruktúra teljessé tételéhez pedig az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól kapott 15 millió forint is hozzájárul, amelyből egy ipari parki internetes portált alakítanak ki. A központ várhatóan 8 hónap alatt épül fel.
A CHIC beruházója a Közép-magyarországi Innovációs Központ Közhasznú Társaság, melyet a BITEP-et is tulajdonló Budaörsi ISC Kft., valamint a Magyar Innovációs Szövetség, a Pentaconsult-M Bt., a MultiContact Consulting Kft. és a CHIC ügyvezetője, Hantos Zoltán. A központ munkáját, célkitűzéseinek megvalósulását a tudományos és társadalmi élet neves személyiségeiből álló Tanácsadó Testület segíti majd.

A kis és középvállalkozások működési feltételeit technikai-műszaki szempontból kielégítő, a rendeltetési célokhoz, a tevékenység jellegéhez igazodó infrastruktúrával és eszközfelszereltséggel rendelkező irodák, üzlethelyiségek, konferenciaterem, nyelv-, számítástechnika-oktatásra is alkalmas oktatókabinetek, az inkubációs program működtetésére alkalmas műhelyek teremtik meg.

A CHIC a tervek szerint 42, összesen 874 négyzetmétert elfoglaló irodával, 6 kísérleti műhellyel, konferenciaközponttal, kiállító térrel, kutatói vendégszállásokkal és fitness teremmel várja a vállalkozásokat.
A Közép-magyarországi Innovációs Központ megvalósítása szervesen illeszkedik a Közép-Magyarországi Régió Stratégiai Tervében meghatározott célhoz, azaz a régió versenyképességének növeléséhez az innovativitást hordozó gazdasági és társadalmi elemek fejlesztése és a régió vonzerejének növelése révén.

Az innovációs központ nemcsak az ipari parkban lévő vállalkozások számára biztosít magas színvonalú szolgáltatásokat és fejlett infrastruktúrát, hanem a régióban lévő kis- és középvállalkozások számára is elérhetőek lesznek szolgáltatásai.

Nem elhanyagolható a gazdasági partnerek versenyképességéhez való hozzájárulása: az innovációs központ egyrészt tartalmazza azt a fizikai hátteret (irodák, telekommunikációs berendezések, informatikai feltételek), ami magas színvonalon biztosítja a vállalkozások számára a működési feltételeket, másrészt a kínált szolgáltatások (távoktatás, elektronikus kereskedelem, videokonferencia, alkalmazásszolgáltatás) segíti a partnereket a piaci versenyelőny megszerzésében.

A betelepült vállalkozások a közös beszerzéseknél és értékesítéseknél egységesen lépnek fel, úgy mond klaszterbe szerveződnek. A szervező tevékenységet maga az innovációs központ látja el a partnerektől gyűjtött információk feldolgozása után. A folyamat részét képezi, hogy a CHIC segít az optimális beszállító felkutatásában és kiválasztásában.

Az innovációs központ partnerei számára a klaszter-hatás további versenyelőnyt biztosít, mivel a koncentrált piaci megjelenéssel javítjuk partnereink alkupozícióját.

Végül, de nem utolsó sorban: az oktatás az innovációs központ minden témájánál megjelenik, és a működési folyamatokkal párhuzamosan zajlik. Ez további többletszolgáltatás a betelepült cégek számára, amelyek a fejlett infrastruktúra és a magas színvonalú szolgáltatások mellett fejleszthetik szellemi tőkéjüket is. Az oktatás keretében a vezetőség menedzsment tréningeket és előadásokat szervez: új technológiákról, informatikáról, gyakorlati gazdaságtanról, valamint menedzsment, és megújuló energia témakörében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik