Üzleti tippek

Csökkentik a lakáshitel támogatásokat

Jelentős, az idei és a jövő évi költségvetést érintő megszorításokról, a lakáshitel támogatások számottevő visszafogásáról döntött szerdai ülésén a kormány – tájékoztatták az MTI-t a Pénzügyminisztériumban. A megszorító intézkedések az ez évi költségvetés kiadásait 35 milliárd forinttal, a 2004. évi büdzsé kiadási oldalát pedig 105 milliárd forinttal fogják vissza. Az új kamattámogatási rendszer a már felvett kölcsönöket nem érinti. A miniszterelnök a kormányülés után úgy nyilatkozott: “cél a stabil forint és a kamatok csökkentése”.

Az új lakások kamattámogatása az öt éves állampapírok mindenkori másodpiaci hozamának 60 százaléka lesz, a használt lakások esetében 40 százaléka. Ez 8 százalékos állampapír-piaci hozamnál 8 százalékos ügyfélkamatot jelent új lakás, és 9,6 százalékosat használt lakás esetében. A támogatott hitelek plafonja új lakásnál 15 millió forint marad, használt lakás esetében a jelenlegi 15 millióról 5 millió forintra csökken.

A lakáshitelek állami kamattámogatásának csökkentése a jövő évi költségvetésben 7-10 milliárd forintos, a 2005. évi büdzsében 25 milliárd forintos megtakarítást eredményez – közölték a Pénzügyminisztériumban (PM). Hatása ennél lényegesen erőteljesebb a lakosság finanszírozási pozíciójára, amely jövőre 300-400 milliárd forinttal javulhat. Amennyiben nem történt volna szigorítás, úgy a lakossági hitelállomány növekedése elérte volna a 4-500 milliárd forintot, így azonban a bővülés 100-200 milliárd forint között alakul a PM számításai szerint.

Az új kamattámogatási rendszer a jogszabály megjelenése után három nappal lép hatályba, és a már felvett kölcsönöket nem érinti.
“Cél a stabil forint és a kamatok csökkentése” – hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a szerdai kormányülést követően. “Pénzünk romlását nem engedhetem meg” – húzta alá a miniszterelnök. Kijelentette: a kormányülésen nehéz szívvel, de tiszta fejjel hozta meg a kabinet azokat a döntéseket, amelyek a jövő érdekében szükségesek.
Elmondta: hétfőtől csökkennek a lakáshitelek kedvezményei, ha ugyanis a lakáshitelezés üteme fennmaradna, kedvezményei továbbra is érvényesülnének, akkor arra már csak külföldről tudna fedezetet teremteni az ország. Aláhúzta: jövőre a kormány tartani fogja azt az ígéretét, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,8 százalékra teljesül. Bejelentette: a kormányülésen felkérte a pénzügyminisztert, hogy már a közeljövőben tegyen javaslatot az adórendszer egyszerűsítésére.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások lakáshitel-állománya az idén március 31-én 912 milliárd forintot ért el, ez június végére 1.111 milliárd forint lett. Szakértői becslések szerint az állomány az év végére eléri az 1.500 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik