Üzleti tippek

Csökkentik a lakáshitel támogatásokat

Jelentős, az idei és a jövő évi költségvetést érintő megszorításokról, a lakáshitel támogatások számottevő visszafogásáról döntött szerdai ülésén a kormány – tájékoztatták az MTI-t a Pénzügyminisztériumban. A megszorító intézkedések az ez évi költségvetés kiadásait 35 milliárd forinttal, a 2004. évi büdzsé kiadási oldalát pedig 105 milliárd forinttal fogják vissza. Az új kamattámogatási rendszer a már felvett kölcsönöket nem érinti. A miniszterelnök a kormányülés után úgy nyilatkozott: “cél a stabil forint és a kamatok csökkentése”.

Az új lakások kamattámogatása az öt éves állampapírok mindenkori másodpiaci hozamának 60 százaléka lesz, a használt lakások esetében 40 százaléka. Ez 8 százalékos állampapír-piaci hozamnál 8 százalékos ügyfélkamatot jelent új lakás, és 9,6 százalékosat használt lakás esetében. A támogatott hitelek plafonja új lakásnál 15 millió forint marad, használt lakás esetében a jelenlegi 15 millióról 5 millió forintra csökken.

A lakáshitelek állami kamattámogatásának csökkentése a jövő évi költségvetésben 7-10 milliárd forintos, a 2005. évi büdzsében 25 milliárd forintos megtakarítást eredményez – közölték a Pénzügyminisztériumban (PM). Hatása ennél lényegesen erőteljesebb a lakosság finanszírozási pozíciójára, amely jövőre 300-400 milliárd forinttal javulhat. Amennyiben nem történt volna szigorítás, úgy a lakossági hitelállomány növekedése elérte volna a 4-500 milliárd forintot, így azonban a bővülés 100-200 milliárd forint között alakul a PM számításai szerint.

Az új kamattámogatási rendszer a jogszabály megjelenése után három nappal lép hatályba, és a már felvett kölcsönöket nem érinti.
“Cél a stabil forint és a kamatok csökkentése” – hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a szerdai kormányülést követően. “Pénzünk romlását nem engedhetem meg” – húzta alá a miniszterelnök. Kijelentette: a kormányülésen nehéz szívvel, de tiszta fejjel hozta meg a kabinet azokat a döntéseket, amelyek a jövő érdekében szükségesek.
Elmondta: hétfőtől csökkennek a lakáshitelek kedvezményei, ha ugyanis a lakáshitelezés üteme fennmaradna, kedvezményei továbbra is érvényesülnének, akkor arra már csak külföldről tudna fedezetet teremteni az ország. Aláhúzta: jövőre a kormány tartani fogja azt az ígéretét, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,8 százalékra teljesül. Bejelentette: a kormányülésen felkérte a pénzügyminisztert, hogy már a közeljövőben tegyen javaslatot az adórendszer egyszerűsítésére.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások lakáshitel-állománya az idén március 31-én 912 milliárd forintot ért el, ez június végére 1.111 milliárd forint lett. Szakértői becslések szerint az állomány az év végére eléri az 1.500 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.