Üzleti tippek

Jövőre 350 milliárd az infrastruktúra fejlesztésére

Jövőre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 352,5 milliárd forintot költ infrastruktúra-fejlesztésre – mondta Csillag István gazdasági miniszter rendkívüli kormányszóvivő tájékoztatón hétfőn, Budapesten. Elmondta: jövőre 207 milliárd forintot költenek a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére, 88 milliárd forintot az útfenntartás- és fejlesztés feladataira, 10 milliárd forintot új gyorsforgalmi utak építésének előkészítésére és 15,5 milliárdot vasúti beruházásokra.

Hozzátette: az Európai Unió támogatásával megvalósuló útfejlesztésekre 32 milliárd forintot fordítanak. Csillag István szavai szerint a fejlesztésre fordítható összeg a GDP 1,6-1,7 százaléka.

A GKM azzal számol, hogy 2003 és 2006 között 420 kilométer autópálya épül meg közbeszerzéssel, 425 kilométer hosszon megkezdődik a kivitelezés és 800 kilométer autópálya előkészítése indul el. A miniszter szavai szerint jövő decemberig mintegy 57 kilométer autópályát adnak át. A GKM összesítése szerint 2002 decembere óta mintegy 90 kilométer autópályát illetve gyorsforgalmi utat adtak át.

“Ha azt szeretnénk elérni, hogy visszatérjünk ahhoz a gazdasági növekedéshez, ahhoz a szerkezethez, amely 1995 és 2000 között eredményes volt, amit az export és a beruházások húztak, akkor segítenünk kell a beruházókat, segítenünk kell a versenyképesség helyreállítását, megerősítését” – mondta a miniszter. Hozzátette: a költségvetés ezért hangsúlyozza, hogy a felhalmozás a beruházásokat részesíti előnyben.

A miniszter elmondta: jövő január elsejétől az energetika – villamosenergia, és a gáz – területén az árak, a hozzáférés és a verseny törvényben rögzített keretek között folyik. “Már nincs szükség, nincs is lehetőség önkényes döntésekkel befolyásolni azt, hogy a vállalkozók ehhez a két fontos energiafajtához hogyan jutnak hozzá, kiszámíthatóvá válik a működésük” – tette hozzá.

Az M5-ös autópályával kapcsolatos tárgyalásokkal összefüggésben kérdésre válaszolva a gazdasági miniszter megjegyezte: a tárgyalások nem kizárólag a kivásárlásról szólnak. “Ha a kivásárlás lesz a megoldás, annak is látjuk a fedezetét, és ez a fedezet nem biztos, hogy kizárólag a költségvetésben fog megjelenni” – mondta Csillag István. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik