Üzleti tippek

Beruházásokra 200 milliárddal több jut jövőre

A jövő évi büdzséhez fűzött miniszteri zárszavában László Csaba pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy jövőre az ideihez képest mintegy 200 milliárd forinttal többet költhet a központi költségvetés a beruházásokra.

A parlament a november végi szavazással eldöntötte, hogy jövőre az államháztartás GDP-arányos hiánya nem lehet több 3,8 százaléknál, és meghatározta azokat a legfontosabb arányokat, illetve a költségvetés fő számait, amelyek a jövő évi költségvetési politika alakulására hatnak – közölte László Csaba.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy jövőre az ideihez képest mintegy 200 milliárd forinttal többet költhet a központi költségvetés a beruházásokra. A plusz 200 milliárdból hozzávetőleg 150 milliárd forint jut az autópályák építésére, útépítésre és útfelújításra, körülbelül 20 milliárd forintot jelent a metróberuházás elindítása és jövőre lehetőség lesz a Vásárhelyi-terv elindítására is.

A pénzügyminiszter elmondta: mintegy 20 milliárd forintot tesznek ki azok az önkormányzati fejlesztések, amelyekre szintén forrást biztosít a jövő évi költségvetés. A jövő évi büdzsé lehetőséget ad arra is, hogy a száznapos programban megfogalmazott feladatokat folytassa a kormány. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány csak olyan indítványokat támogat, amelyek a törvényjavaslat eredeti szándékainak megfelelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik