Üzleti tippek

100 milliárdos agrárhitelprogram indulhat jövőre

Újabb 100 milliárd forintos agrárhitelprogram indulhat jövőre – mondta Pintér János, a Pénzügyminisztérium élelmiszergazdasági főosztályának vezetője az MSZP agrár- és vidékpolitikai tagozatának ülésén.

Elmondta: a tervek szerint egyebek között a mezőgazdasági termelés fejlesztésére, illetve forgóalap-feltöltésre, az öntözőrendszer fejlesztésére igényelhető hitelhez az elképzelések szerint 50 százalékos kamattámogatás és közvetett állami garanciavállalás mellett juthatnának a termelők.

Megerősítette: jövőre az unióból származó forrásokat is figyelembe véve 293 milliárd forint jut az agrártámogatásokra, várhatóan még az idén vagy a jövő év elején megjelenik az agrártámogatásokról szóló kormányrendelet.

Pintér János a SAPARD programmal kapcsolatban elmondta: késett az akkreditáció és nagyon alacsony a források kihasználtsága. Ismertette: az összesen 52 milliárd forintos SAPARD-forrást jövő májusig kellene lekötni, bár szándék van arra, hogy ezt augusztusig meghosszabbítsák. Az eddigi felhasználás jelentősen elmarad a lehetőségektől, 12,8 milliárd forintot tesz ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik