Üzleti tippek

Tőzsdei oktatási és virtuális kereskedés rendszer az interneten

Mesterséges intelligencián (AI) alapuló tőzsdei oktatási és virtuális kereskedési rendszert fejlesztett ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének támogatásával az AITIA Informatikai Rt.

A rendszert megjelenítő weboldal december 5-től működik. A honlapon elérhető egy úgynevezett “beszélgetőrendszer” és a közérthető stílusú on-line tananyag, amely a Budapesti Műszaki Egyetem MBA programjának “pénzügyi piacok” tananyagán alapul. A társaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) általános pályázatán elnyert több millió forintból egy évig működteti a rendszert.

A honlap érdekessége az ismeretátadás különleges módja, a mesterséges intelligencia alkalmazása speciális feladatokra – mondta Tatai Gábor, a cég elnöke. A tanulást segítő hagyományos tananyag mellett egy animált beszélgető személy, egy virtuális bróker is segíti a felhasználót.

A virtuális bróker a billentyűzettel bevitt magyar nyelvű szöveget értelmezi és válaszol rá, végrehajtja a felhasználói megbízásokat, kiértékeli a teszteredményeket. A virtuális segítő alkalmazkodik a felhasználóhoz, és összetett érzelmi modellel is rendelkezik, animált képe háromdimenziós. A rendszernek nincs hazai megfelelője, és nemzetközi szinten is újdonságnak számít – hangsúlyozta a társaság elnöke.

A tananyag mellett a virtuális kereskedés februártól lesz elérhető. Ez a valós tőzsdei adatokat veszi alapul, 15 perces késleltetéssel. A felhasználóknak így lehetőségük lesz az elméletben tanultakat veszély nélkül kipróbálni a tőzsdejáték során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik