Üzleti tippek

Csaknem tízmilliárd kistérségi együttműködésre

Jövőre a kormány kilenc és félmilliárd forintot biztosít a központi költségvetésből a kistérségi együttműködés fejlesztési programjainak támogatására – jelentette be a kancelláriaminiszter pénteken.

A pénzből hétmilliárd forintot a regionális közszolgáltatások fejlesztésére kaphatnak meg az érintett települések – hangoztatta Kiss Péter. A támogatás feltételeit a Belügyminisztérium által várhatóan januárban meghirdetett pályázaton lehet majd megismerni – közölte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a térség polgármestereinek szervezett fórumon. A maradék két és félmilliárd forintot a létrejövő kistérségi fejlesztési tanácsok munkájának és programjainak támogatására kívánnak fordítani.

Statisztikai helyett fejlesztési régiók

Kiss Péter leszögezte: a következő fél évben fejlesztési régiókat szeretnének kialakítani a jelenleg statisztikai alapon működőkkel szemben.

A következő év Magyarország fejlődéséről szól majd, hiszen a beruházásokra előirányzott mintegy 450 milliárd forint mellett az Európai Unió pénzügyi alapjaiból sikeres pályázatokkal 1200-1500 milliárd forint lehívható lesz – mondta a miniszter. Ennek eléréséhez azonban nagy szükség van a helyi és a térségi kezdeményezésekre, jó fejlesztési
programok kimunkálására – tette hozzá.

A kancelláriaminiszter arról is, hogy a kormány támogatni kívánja az önkormányzatokat az Európai Unió fejlesztési pályázataihoz szükséges saját erő előteremtésében. Erre a célra 4,4 milliárd forintot biztosítanak, a keret nyitott lesz, ha nagyobb igény jelentkezik, az alapot megemelik.

Három százalék felett nőhet a gazdaság 2004-ben

Kiss Péter a fejlesztésekhez szükséges forrásokkal kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdaság növekedése megteremti ahhoz a biztos hátteret. A gazdaság jelenlegi teljesítményéről elmondta: az idei esztendő második negyedévében 2,4, a harmadikban pedig 2,9 százalék volt a növekedés, az export pedig 12 százalékkal emelkedett.

A harmadik negyedévben – jegyezte meg – 547 millió euró működő tőke érkezett az országba, s ez 1995 óta a legnagyobb összegűnek számít. Jövőre a nehéz nemzetközi gazdasági helyzetben is 3 százalék fölött lehet a gazdasági növekedés – mondta Kiss Péter.Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.