Üzleti tippek

Tizedével nőtt az ipari termelés

admin
admin

2003. 12. 05. 00:00

Az ipari termelés volumene októberben szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig – munkanaphatástól megtisztított mutató alapján – 9,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatokat pénteken.

A kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2002 októberi szintet 10,6 százalékkal haladta meg. Az első tíz hónapban a kiigazítatlan számok alapján 5,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. Az ipari termelés volumene szeptemberben szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbit pedig – munkanaphatástól megtisztított mutató alapján – 5,6 százalékkal haladta meg. Tavaly októberben az ipari termelés nem változott az előző év azonos időszakához képest.

Elemzői vélemények az ipari termelés alakulásáról
Nagyon kedvező, ám nem meglepő az ipari termelés októberi alakulása az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik az év utolsó hónapjaiban is magas növekedéssel számolnak.

Imrek Viktor, az OTP Bank elemzője kedvezőnek nevezte, hogy az ipari termelés növekedési üteme három-négy hónapja folyamatosan emelkedik. Hozzátette: az októberi érték alapján látszik, hogy a gazdaság túljutott a mélyponton. Imrek Viktor szerint az év hátralévő hónapjaiban tovább folytatódik a termelés bővülése. Az év egészében 6 százalék körüli növekedéssel számol.

Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank elemzője emlékeztetett: 2001. év eleje óta az októberi növekedési ütem a legmagasabb. “Az ipari termelés 2001. közepére érte el mélypontját és azóta növekedési trend jellemzi” – mondta.

Az elemző kedvezőnek nevezte azt is, hogy az idén az elmúlt évhez képest szűkült a növekedési ütem ingadozása. Hozzátette: a harmadik negyedévi GDP adat és az ipari termelés alakulása is a konjunktúra erősödését jelzi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.