Üzleti tippek

Tizedével nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene októberben szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig – munkanaphatástól megtisztított mutató alapján – 9,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatokat pénteken.

A kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2002 októberi szintet 10,6 százalékkal haladta meg. Az első tíz hónapban a kiigazítatlan számok alapján 5,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. Az ipari termelés volumene szeptemberben szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbit pedig – munkanaphatástól megtisztított mutató alapján – 5,6 százalékkal haladta meg. Tavaly októberben az ipari termelés nem változott az előző év azonos időszakához képest.

Elemzői vélemények az ipari termelés alakulásáról
Nagyon kedvező, ám nem meglepő az ipari termelés októberi alakulása az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik az év utolsó hónapjaiban is magas növekedéssel számolnak.

Imrek Viktor, az OTP Bank elemzője kedvezőnek nevezte, hogy az ipari termelés növekedési üteme három-négy hónapja folyamatosan emelkedik. Hozzátette: az októberi érték alapján látszik, hogy a gazdaság túljutott a mélyponton. Imrek Viktor szerint az év hátralévő hónapjaiban tovább folytatódik a termelés bővülése. Az év egészében 6 százalék körüli növekedéssel számol.

Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank elemzője emlékeztetett: 2001. év eleje óta az októberi növekedési ütem a legmagasabb. “Az ipari termelés 2001. közepére érte el mélypontját és azóta növekedési trend jellemzi” – mondta.

Az elemző kedvezőnek nevezte azt is, hogy az idén az elmúlt évhez képest szűkült a növekedési ütem ingadozása. Hozzátette: a harmadik negyedévi GDP adat és az ipari termelés alakulása is a konjunktúra erősödését jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik