Üzleti tippek

3,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak októberben 3,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt, és 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy hónappal korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az első tíz hónapban az ipari árak 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az ipari termelői árak az idén szeptemberben 0,5 százalékkal haladták meg az előző havi, és 3,2 százalékkal a 2002 szeptemberi szintet. Tavaly októberben az ipari árak 1,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, a 2002 szeptemberihez viszonyítva 0,1 százalékkal mérséklődtek.

Az idén októberben egy hónap alatt az ipari termékek értékesítése a belföldi piacra 0,5 százalékkal megemelkedett árszinten, exportra, forintban számba véve 0,1 százalékkal csökkenő, gyakorlatilag változatlan áron történt. A termelői árak növekedésére elsősorban a belföldön érvényesített hatósági áremelés hatott. Októberben az ipar belföldi értékesítésének árszintje 5,7 százalékkal, az exporté 1,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi értékesítési árak októberi áralakulását – részben a hatósági árváltozások következtében – az energiaágazatban mért 1,2 százalékos árnövekedés határozta meg. Az október 15-től érvényesülő új árak miatt a gázgyártás, -elosztás ágazatban 2,9 százalékkal, a gőz- és melegvízellátás területén 3,3 százalékkal növekedett a havi árszínvonal a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A feldolgozóipari árak átlagosan 0,3 százalékkal haladták meg a szeptemberi szintet. A feldolgozóipari átlagot meghaladó mértékben nőttek az árak a vegyi anyag, termékek gyártása, az élelmiszer, ital, dohány gyártása, a fafeldolgozás, továbbá a bőrtermék, lábbeli, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása, valamint az elsősorban bútorgyártást reprezentáló máshová nem sorolt feldolgozóipar területén. Csökkentek az árak a kőolaj-feldolgozás, a gumi-, műanyag termékek gyártása területeken. A belföldi értékesítések 12 havi árváltozásában a legmagasabb érték továbbra is az energiaágazathoz tartozik: az éves árerősödés az augusztusi és októberi áremelkedést követően 16 százalék.

Tavaly októberéhez viszonyítva az energiaágazaton belüli áremelkedések 8,7-19,9 százalék között szóródtak, legkevésbé a víztermelés, -kezelés, -elosztás, legnagyobb mértékben a villamosenergia-termelés, -elosztás ágazat árszintje nőtt. A feldolgozóipari ágazatok átlagos éves árnövekedése 3,1 százalék, a bányászaté 2,4 százalék volt. A feldolgozóiparon belül az árindexek 95,9-107,1 közöttiek. Mindkét érték vegyipari ágazatot reprezentál: az árak legjobban a kőolaj-feldogozásban csökkentek; a legnagyobb árnövekedés a vegyi anyag, termék gyártása ágazatban volt éves összehasonlításban. A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek, gyakorlatilag nem változtak.

Az ipari exportot meghatározó gépipari ágazatokban mért átlagos árváltozás ezzel megegyezett. Változatlan exportáron történt az élelmiszer-ipari termékek értékesítése is; a vegyipari kivitelben a termékek átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabb áron keltek el a külpiacon. Több mint 2 százalékkal csökkentek a kőolajtermékek kiviteli árai, a vegyi anyagokat, termékeket változatlan árszinten, a gumi- és műanyag termékeket átlagosan 0,3 százalékkal magasabb áron exportálták. Éves összehasonlításban az ipari termékek forintban mért exportárszintje 1,7 százalékkal lett magasabb. Az ágazati árindexek 97,2 és 109,5 között szóródtak. A két szélső érték a kőolaj-feldolgozás termékeinek, illetve a bőrtermék-, lábbeligyártás kiviteli árainak alakulását jellemezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik