Üzleti tippek

Kihirdették a gazdasági és humánerőforrás PEA projektek nyerteseit

A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaihoz beérkezett projektötletek közül a gazdasági és humánerőforrás témakörökbe tartozókban hirdettek eredményt szerdán. A Pályázati Előkészítő Alapot jövőre is meghirdetik, 6,4 milliárd forintos keretösszeggel.

Sikeresnek mondható a Pályázati Előkészítő Alap működése, az értékelés elhúzódása a rengeteg beérkezett pályázatnak köszönhető – közölte Baráth Etele politikai államtitkár szerdai tájékoztatóján. A hatmilliárd forintos alaphoz 2791 projektötlet érkezett, ebből hatszázat lehet majd támogatni, ez a Strukturális Alapokból lehívható források mintegy 25 százalékát fedi le. A támogatandó pályázatból a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz (GVOP), illetve a Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programhoz (HEFOP) 403 pályázat kötődik. A Regionális Operatív Program, illetve a Környezetvédelmi és Infrastruktúra-fejlesztési Operatív program kapcsán beadott pályázatok nyerteseit egy-két héten belül teszik közzé a hivatal honlapján .

Az Európa Pályázat Előkészítő Alapot a magyar kormány a PHARE-program támogatásával hozta létre hatmilliárd forint értékben. Az alapból olyan projektek teljes körű előkészítését támogatják, amelyek megfelelnek a strukturális alapok pályázati céljainak.

Sok pályázatra nem jutott most pénz

Baráth Etele hangsúlyozta, hogy a beérkezett pályázatokat több kategóriába sorolták, a nyerteseken kívül létrehoztak egy tartalék listát, amelyre azok a pályázatok kerültek, amelyek megfelelnek a fejlesztendő céloknak, de jelenleg nem áll forrás rendelkezésre a kidolgozás támogatására. A politikai államtitkár elmondta, hogy a tartalék listára kerülő projektek beadóinak javasolják, hogy jövőre a második pályázatelőkészítő alapra adják be ötleteiket.

Elhangzott: a pályázatok kidolgozásában résztvevő konzorciumokról megszületett a döntés, de addig nem hozható nyilvánosságra a nevük, míg a szerződést meg nem kötötték velük.

A gazdasági pályázatok nagyobb összegeket kaptak

Heil Péter, a MeH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatala elnökhelyettese elmondta, hogy a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programot érintő jogcímekre 116 pályázat érkezett, amelyből 12-t támogatnak az alapból.

A támogatással kidolgozandó pályázatok révén hatmilliárd forint beruházás valósul meg, a humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programhoz kapcsolódóan 759 pályázat érkezett, amelyből 391 kidolgozását támogatja az EPEA.

Jövőre PEA 2

Elhangzott, hogy jövőre költségvetési forrásból 6,4 milliárd forint értékben – amelyhez a szaktárcák 3,4 milliárd forinttal járultak hozzá – meghirdetik a második pályázatelőkészítő alapot az eddiginél szélesebb résztvevői kör számára, így a gazdaság szereplői is beadhatják majd ötleteiket.

A projektötlet lesz a költségvetés módosítóiból

Baráth Etele jelezte: megvizsgálják, hogy a 2004. évi költségvetéshez beadott ellenzéki, illetve kormánypárti módosító indítványokból mely fejlesztések illeszthetők a strukturális alapok fejlesztési céljaihoz.
Baráth Etele utalt arra, hogy az EPEA keretében 640 önkormányzat adott be ajánlatot támogatást kérve projektje kidolgozásához, és megvizsgálják, hogy a többi önkormányzat miért nem élt a lehetőséggel. Fontos lenne, hogy minél több önkormányzat kistérség vegyen részt a strukturális alapok felhasználásában.
Baráth Etele utalt arra, hogy jövőre a strukturális alapokra január és március vége között 60-62 jogcímen hirdetik meg majd folyamatosan a pályázatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik