Üzleti tippek

Késve fizetnek a magyar cégek

Az európai átlagnál jóval nagyobb késéssel fizetnek szállítóiknak a magyar cégek – derül ki egy belga elemzésből. A fizetési fegyelem újbóli lazulása a hazai ágazatok közül mindenekelőtt az építő-, a nyomda- és az élelmiszeripart érinti.

Egyre késedelmesebben teljesítik egymás közti fizetési kötelezettségeiket az európai vállalatok – állapítja meg elemzésében a belga Graydon. Tavaly még az európai cégek 43 százaléka fizetett késedelmesen partnerének, az idén már a 48,8 százaléka. Tavaly átlagosan 28 napot késtek kifizetéseikkel a vállalkozások, ebben az évben ez 31 napra nőtt.

A legrosszabb bizonyítványt a magyar cégekről állította ki a jelentés. E szerint időben mindössze a magyar vállalkozások ötöde fizeti ki üzleti partnereit, a késedelem pedig átlagosan 41 nap. Az unióhoz csatlakozó országok közül az elemzés Szlovákiát és Szlovéniát állítja követendő példaként. Előbbiben a vállalatok 80, utóbbiban 75 százaléka fizet határidőre üzleti partnerének.

A hazai élelmiszeriparban a hatvan napot is meghaladhatják a tartozások, de lazult a fegyelem az építőiparban is. Többmilliárdos fizetési elmaradások gyengítik a nyomdaipari cégek likviditási helyzetét is – derül ki a szakmai szövetségek lapunknak adott nyilatkozatából.

Néhány millió

Fél- és hárommillió forint közöttire tehető az az összeg, amellyel a magyar cégek többsége huzamosabb ideig tartozik kereskedelmi partnerének – állapítja meg a követeléskezeléssel foglalkozó Intrum Justitia Kft. Volner Miklós, a cég kereskedelmi részlegének értékesítési igazgatója elmondta: a fizetési határidő lejártát követően a behajtásra átadott hazai cégek valamivel kevesebb mint egyharmada 180 napon belül sem teljesíti időben fizetési kötelezettségét. Tizenhét százalékuk még egy év elteltével sem fizeti ki partnerét.

A cégek fizetőképességének és -készségének idei romlásáról számol be a Creditreform Magyarország Hitelezővédelmi Szövetség is. Nagy István elnök szerint az egyik legelterjedtebb fizetési mód a 30 napon belüli késésekkel történő teljesítés.

Sztereotípia?

Ezzel szemben egyszerű sztereotípiának minősíti a belga cég megállapításait Tóth István János közgazdász. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a magyar üzleti partnerekről a nyugati cégvilágban kialakult kedvezőtlen vélekedés még a nyolcvanas évekre nyúlik vissza. Egy tavaly elvégzett empirikus kutatás szerint az 1996 és 2001 közötti időszakban harmadára csökkent a késedelmes fizetés a vizsgált több ezer vállalat körében. Míg 1996-ban a vállalkozásoknak még 16,7 százaléka tartozott üzleti partnerének, addig 2001-re arányuk 5 százalékra mérséklődött.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.